latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:25 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Višković: Podržati inicijativu o odlasku stranaca iz BiH (VIDEO)

Treba biti podržana inicijativa o odlasku stranaca iz BiH jer budućnost zemlje treba da bude na nosiocima vlasti koji su izabrani na izborima, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković. 
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je poručio da "strancima treba reći: zahvaljujemo vam se i ovdje možete doći kao dragi gosti".

- U BiH 30 godina nakon rata imamo neizabrane zvaničnike koji sebi daju za pravo da kažu: "Od danas sam vlast i donosim zakone, a svi koji me ne vole krivično će odgovarati. Takvo ponašanje stranaca je uvreda za zdrav razum i inteligenciju ljudi u BiH - rekao je Višković.

Višković je naglasio da se postavlja pitanje zašto trošiti novac na sprovođenje izbora ako neko ko nije izabran bira šta će da nametne i rješava.

- Nisam čuo da se neko od takvih založio za više plate i penzije. Za platu koji prima od građana BiH Kristijan Šmit se više nego nonšalantno ponaša i krajnje je vrijeme da mu kažemo doviđenja - napomenuo je Višković.

Komentarišući to što se Šmit svojevremeno zalagao za rehabilitaciju pojedinih ličnosti iz doba nacističke Njemačke, Višković je rekao da je Šmit na neki način izdanak tog sistema i društva.

- Šmit je na neki način izdanak tog sistema i društva i slavi svoje pretke. Slavimo i mi svoje, ali naši i njegovi su bili na različitim stranama - objasnio je Višković.

Podsjetimo, Centar za društveno-politička istraživanja Srpske objavio je da su političku karijeru Šmita obilježili brojni skandali - njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Njemački časopis Kontraste pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk iz Partije SPD 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu.

Dvije godine kasnije Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea (ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta).