latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:25 | Autor: SRNA

Poslodavci iz Slovenije se predstavili tražiocima posla iz BiH

Zavod za zapošljavanje Slovenije u saradnji sa ambasadom ove zemlje u BiH organizovao je danas u Sarajevu događaj na kojem se 50 poslodavaca iz Slovenije iz različitih djelatnosti predstavilo tražiocima posla iz BiH.
Radnik - Foto: RTRS
RadnikFoto: RTRS

Ovaj događaja organizovan je kako bi se poslodavcima iz Slovenije omogućilo da se upoznaju za potencijalnim kandidatima za posao, kao i da se kandidati upoznaju sa pravima i obavezama iz radnog zakonodavstva u skladu sa zaključenim Sporazumom o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji.

Anka Rode iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije navela je da su ovoj zemlji potrebni radnici u svim djelatnostima, podsjećajući da je u Sloveniji u prethodnoj godini bilo 18.000 radnika iz BiH.

"Tražimo radnike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, građevinarstvu. Tražimo varioce, građevinare, tesare i kuvare", rekla je Rode.

Prema njenim riječima, prije desetak dana je u Sloveniji objavljena Odredba o profesijama koja omogućava da radnik određenog zanimanja može doći u Sloveniju i dobiti radnu dozvolu u roku od 10 dana.

"Ko god želi da dođe u Sloveniju i ima poslodavca sa namjerom da se otklanjaju posljedice poplava i katastrofalnih nesreća iz avgusta, može na bazi interventnog zakona za otklanjanje posljedica dobiti radnu dozvolu u 10 dana", rekla je ona novinarima u Sarajevu.

Ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar naglasio je da ova zemlja ima pozitivno iskustvo sa stručnim kadrom iz BiH, koji se u ovoj zemlji uvažava.

Nakon Sarajeva, ovakvi događaji biće održani u Banjaluci, Zenici i Tuzli.