latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:29 ⇒ 15:33 | Autor: TANЈUG

Mala lavica u Zoološkom vrtu Palić u kritičnom stanju (FOTO)

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u Zoološki vrt Palić nalazi se u lošem stanju, već četvrti dan je kritično i veterinari se bore za njen život.
Mladunče lava (Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS/ilustracija) -
Mladunče lava (Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS/ilustracija)

Kako je saopšteno na Fejsbuk stranici Zoo vrta, životinja je dehidrirana, slaba i neuhranjena.

- Odmah po prijemu vidjeli su se sljedeći problemi - loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima - navodi se u saopštenju.

Lavica je, kako se dodaje, odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala).

- Po reakciji na meso, djeluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Poslije date terapije, počela je sama da jede, ali djeluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra - ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na lijevoj nozi, a na desnoj nozi djelimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.

- Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje riješenje za nju - saopštio je Zoološki vrt.