latinica  ћирилица
25/09/2023 |  15:49 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Mrkajić: Stranci su glavni generatori problema u BiH

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Mrkajić rekao je da nema suverene BiH, niti jake Republike Srpske sve dok ovdje stoluju strane sudije i takozvani visoki predstavnici.
Marko Mrkajić - Foto: RTRS
Marko MrkajićFoto: RTRS

- Da je BiH zaista suverena, kako to svakodnevno ponavljaju politički predstavnici bošnjačkog naroda, onda bi odluke donosili domaći demokratski i legalno izabrani zvaničnici, a ne neki turisti i strane sudije - naglasio je Mrkajić.

On je rekao da nema suvereniteta u protektoratu i koloniji zvanoj BiH sve dok dio međunarodne zajednice ne počne da poštuje demokratski izabranu vlast i dok politički predstavnici tri konstitutivna naroda ne preuzmu odgovornost za BiH i svoje stanovništvo.

- Taj kolonijalni pristup u Republici Srpskoj neće i ne može nikada zaživjeti, jer Republika Srpska ima svoje političke predstavnike koji su legalno izabrani na izborima, kojima je narod ukazao svoje povjerenje i od kojih očekuju da donose odluke. Birači u Republici Srpskoj povjerenje nisu ukazali ni stranim sudijama niti tamo nekom državljaninu Njemačke, niti žele da oni odlučuju u BiH - rekao je Mrkajić.

Ako političari u FBiH pristaju da o sudbini njihovog naroda odlučuju stranci koji su u BiH u prolazu i taj svoj boravak u ovoj zemlji debelo naplaćaju, istakao je Mrkajić, Republika Srpska im neće praviti problem ali isto tako moraju da shvate da srpski narod ima svoj stav koji je jasan, a to je da nisu ničiji kolonisti.

- Samo postojanje Kancelarije visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu nanosi štetu i ugrožava suverenitet BiH. Nema suvereniteta ako smo protektorat i kolonija, a kolonija nije ništa drugo nego teritorija kojom upravljaju stranci. Sve što se proteklih mjeseci dešavalo u BiH samo je potvrda da smo kolonija, a nametanje raznih zakona i upotreba bonskih ovlašćenja dokaz više za ovu tvrdnju - rekao je Mrkajić.

On je naveo da su glavni generatori problema u BiH stranci koji žele da vide slabu Republiku Srpsku, bez imovine, bez institucija, bez svog jezika i pisma, a jaku centralizovanu BiH čime bi ispunili nedosanjani san jednog od konstitutivnih naroda u BiH - Bošnjaka.

Zbog toga, rekao je Mrkajić, srpski narod nikada ne smije da zaboravi posljednje riječi Stefana Nemanje na samrtničkoj postelji koje je zapisao njegov sin Rastko /Sveti Sava/ a gdje je jasno ukazao šta znači zemlja i imovina: "Narod koji nema svoju zemlju ne može se nazvati narodom. Narod čini zemlja... Zato uzmite svoju zemlju na dlanove i ne ispuštajte je nikada i ni za šta iz svojih ruku, jer ste sa tom grudom zemlje u ruci narod, a bez te grude, praznih šaka, samo skitnice među narodima".