latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:25 ⇒ 18:32 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Kurti želi da sprovede etničko čišćenje Srba na Kosovu

Zaoštravanje situacije na Kosovu, koje je dovelo do krvoprolića, posljedica je politike "premijera" samoproglašene republike Aljbina Kurtija koja ima za cilj da rasplamsa sukob i očisti teritoriju pokrajine od Srba, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii) - Foto: Facebook
Marija Zaharova (Foto: MID Rossii)Foto: Facebook

Јučerašnje krvoproliće je direktna i neposredna posljedica kursa Kurtija sa ciljem rasplamsavanja sukoba i čišćenja teritorije regiona od Srba - navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog MIP-a.

- Njegovi pokušaji da eskalacijom situacije izazove dodatni pritisak Zapada na rukovodstvo Srbije kako bi natjerao Beograd da prizna nezavisnost Kosova stalna su igra sa vatrom, koja je, kako vidimo, preskupa i dovodi cijeli region Balkana do opasne ivice - dodala je Zaharova.

Ona je istakla da je tzv. kosovska policija sistematski izvodila kaznene operacije protiv srpske zajednice i da se nije bavila isključivo zastrašivanjem građana.

- Postoji direktna prijetnja od nastavka etničkog čišćenja, koje su ranije praktikovali albanski ekstremisti na Kosovu - naglasila je Zaharova.

Uvjereni smo, dodaje ona, da se put stabilizacije i dugoročnog rješenja na KiM odvija isključivo kroz sveobuhvatnu primjenu temeljne rezolucije Sjaveta bezbjednosti UN 1244 i Briselskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine.