latinica  ћирилица
25/09/2023 |  18:41 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Goganović: EUFOR ne raspoređuje dodatne jedinice

EUFOR ne raspoređuje dodatne jedinice u BiH, kako to prenose pojedini mediji, nego je riječ o redovnoj vježbi "Brzi odgovor 2023", izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

- EUFOR je sam nedavno ocijenio da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i saglasan sam sa tom njihovom ocjenom, naročito kada uzmemo u obzir da EUFOR ima jedini mandat da ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH. Pošto je bezbjednosna situacija stabilna nema potrebe za raspoređivanjem dodatnih jedinica EUFOR-a u BiH - rekao je Goganović.

On je naglasio da je u ovom slučaju riječ o redovnoj, planskoj vježbi EUFOR-a, ističući da nema potrebe za dizanjem panike i tenzija.

- Saradnja sa EUFOR-om je na visokom nivou i zvanični stav Republike Srpske je da podržavamo produženje njihove misije u BiH - dodao je Goganović.

Godišnja vježba "EUFOR brzi odgovor 2023" počela je 11. i traje do 29. septembra.
U vježbi učestvuju vojnici iz 22 države učesnice misije Eufora, koje će privremeno ojačati sastav Eufora tako što će poslati rezervne snage koje su trenutno u pripravnosti u tim zemljama.

Svrha ove vježbe je jeste da se pokaže spremnost Eufora i potvrdi njegova stalna podrška u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH.