latinica  ћирилица
25/09/2023 |  19:59 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

U manastiru Banjska ništa nije pronađeno što može da kompromituje svetinju

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije posjetio je danas manastir Banjsku, gdje se monaški život stabilizuje, a iguman Danilo ga je upoznao o jučerašnjim dešavanjima i o tome da policija samoproglašenog Kosova prilikom uviđaja nije pronašla ništa što bi moglo da kompromituje ovu svetinju i bratstvo.
Manastir Banjska - Foto: RTRS
Manastir BanjskaFoto: RTRS

Iz Eparhije raško-prizrenske saopšteno je da su tokom dana Euleks i policija došli u manastir da izvrše uviđaj, ali u konacima i crkvi, unutar zidina manastira, nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratstvo.

Kako se navodi, u manastiru nisu pronađeni nikakvi tragovi krvi, a za sve vrijeme dešavanja na tom prostoru nije bilo žrtava.

Eparhija navodi da je obavljen i razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i Euleksa, preko prelaza Јarinje otputovali svojim kućama.

- Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji samoproglašenog Kosova pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli vidjeti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima - navode iz Eparhije.

Episkop Teodosije pozvao je sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa Kforom, Euleksom i ambasadorima Kvinte, radi zaštite pravoslavnih svetinja i vjernika.

- Crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja - poručili su iz Eparhije.

U selo Banjska u opštini Zvečan juče je došlo do sukoba i tom prilikom ubijeno je četvoro Srba i jedan pripadnik policije.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je juče da je grupa naoružanih maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili zaključanu manastirsku kapiju. U manastiru se u tom trenutku nalazila grupa poklonika iz Novog Sada sa igumanom Danilom i bratstvom manastira.