latinica  ћирилица
25/09/2023 |  22:30 ⇒ 22:31 | Autor: Agencije

Petković: Priština jučerašnji događaj koristi kao povod za najogoljeniji teror na sjeveru Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković ukazao je da Srbi na sjeveru KiM prolaze kroz nezapamćeni teror, da u srpske kuće od sinoć ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, kao i da su tokom dana privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta, te uhapšene tri osobe u Rajskoj banji.
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

On je u saopštenju podvukao da jučerašnji događaj Priština koristi kao povod za najogoljeniji teror na sjeveru KiM, gdje Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile.

Petković je izrazio najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

On je podsjetio da su iz Beograda u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije prmeijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na sjeveru Kosmeta mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posljedica.

- To se juče nažalost i dogodilo. Uporno je Aljbin Kurti rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na sjeveru KiM. Sjever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba. Tokom stravičnih događaja u Zvečanu svjedočili smo da su Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smijale nad upucanim Srbima - naveo je Petković u saopštenju.

Dodao je da podržava zahtjev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu.

- Od tog trenutka Srbi na sjeveru Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti riječ osude od strane međunarodnih predstavnika. U srpske kuće od sinoć ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vrijeđaju. Tokom dana na sjeveru su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas dijelovi kompleksa "Rajska banja", a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, tzv. kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj. Јučerašnji događaj iskorišćen je od strane Prištine kao povod za najogoljeniji teror na sjeveru Kosova i Metohije, gdje Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile - objašnjava Petković.

Ako su Kfor i Euleks u proteklih godinu dana bili pasivni na Kurtijev teror, bez obzira što smo gotovo svakodnevno upozoravali da se situacija može otrgnuti kontroli, sada je krajnji trenutak da preduzmu odlučne mjere kako bi divljanje albanske policije bilo zaustavljeno i na sjeveru Kosova i zavladao mir, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da Srbija apeluje na činioce u međunarodnoj zajednici da hitno učine konkretne korake kako bi Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira.

Izvor: kosovo-online.com