latinica  ћирилица
26/09/2023 |  08:53 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Kresojević: Povećanje cijene parkinga u Banjaluci od 1. oktobra (VIDEO)

Povećanje cijene parkinga u Banjaluci, koje je bilo usvojeno još u avgustu i privremeno obustavljeno, zvanično stupa na snagu 1. oktobra, rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.
Bojan Kresojević - Foto: RTRS
Bojan KresojevićFoto: RTRS

Kresojević je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da su na ovaj potez bili su primorani zbog, kako kaže, rješavanja gužve u saobraćaju i nedostatka parking mjesta, a onda i zbog toga što se skupštinska većina oglušila na pojedine mjere koje su predlagali.

Do promjene zona, kako je ranije najavljivano, neće doći, ali će cijene parkinga biti više.

- Naće doći do promjene zona, samo cijene parkinga, čime ćemo, nadamo se, riješiti gužve u gradu jer su troškovi koje prave gužve veće od troškova parkinga. Sve i jedna marka koja bude prikupljena od parkinga biće uložena u javni prevoz - ističe Kresojević.

On je najavio da će studija javnog prevoza biti predstavljena za mjesec dana i da građani mogu očekivati samo bolje stanje u gradu.

Kresojević je podsjetio i da je nakon više od četiri mjeseca usvojena odluka o subvencijama za javni prevoz i to nakon velikog pritiska Udruženja porodica 4+.

- Ostaje pitanje šta će biti sa onom porodicama koje su u međuvremenu već platile mjesečne karte. Tražimo rješenje i vidjećemo sa prevoznicima da na svoj teret izvrše povrat novca jer grad nema pravno rješenje za ovakvu situaciju do koje nije ni smjelo doći - tvrdi Kresojević.

Socijalnu kartu, po kojoj bi se isplaćivale subvencije, ističe, grad nema i ona se, kaže, donosi isključivo na osnovu zakona.

- Lokalna zajednica nema ingerencije da donosi sama ovaj zakon već iskljućivo Narodna skupština Republike Srpske - rekao je gradski menadžer Banjaluke.

Kada je riječ o postavljanju spomenika kralju Tvrtku Kotromaniću na novoj kružnoj raskrsnici između Kastela, Tržnice i Ekvatora, Kresojević ističe da Banjaluka ne želi da se odrekne nacionalnog pitanja i BiH.

- BiH pripada Srbima, a kralj Tvrtko je bio srpski kralj i zaslužuje da dobije spomenik. Ovo je jedan od načina da se očuva veza sa istorijom BiH - kaže Kresojević i dodaje da je pozez gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, udarac ispod pojasa i prisvajanje kralja Tvrtka kao bosanskog kralja.