latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:10 | Autor: SRNA

Promocijom "Zmijanjskog veza" čuva se kulturno nasljeđe i tradicija

Promocijom kulturnog dobra "Zmijanjski vez" čuva se tradicija, ali i podiže svijest o značaju očuvanja ukupnog nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, rečeno je u Humanitarnom udruženju žena "Duga" iz Banjaluke.
Zmijanjski vez - Foto: RTRS
Zmijanjski vezFoto: RTRS

Od 2013. godine "Zmijanjski vez", koji se nalazi na Uneskovoj listi, ovo udruženje je promovisalo na 16 festivala i izložbi u BiH, regionu i Evropi, 12 sajmova, 10 modnih revija, te više od 25 raznih kurseva i radionica.

Udruženje Duga postavilo je sebi zadatak da promoviše i edukuje mlade o "Zmijanjskom vezu", kao najvećem nematerijalnom kulturnom blagu, pa su tako članice ovog udruženja uspjele da izvezu i najduži tradicionalni peškir na svijetu u zmijanjskom vezu.

- Peškir je dug 31 metar, na njemu je radilo 43 vezilje, od toga smo imali 12 djevojčica i dječaka iz Male škole zmijanjskog veza 2021/2022. Na peškiru se nalazi 155 motiva, a završen je za manje od osam časova. Rekord je postignut u tri kategorije: najduži tradicionalni peškir na svijetu, najveći broj vezilja koje je radilo na peškiru i najbrže izvezen peškir - 7 časova i 47 minuta - istakli su u Udruženju Duga za Srnu.

Projekat "Dugin peškir u zmijanjskom vezu za svjetski rekord" iznjedrio je dokumentarni film "Dugin vez po peškiru" i izložbu fotografija, a već iduće godine u planu je da se peškir, film, izložba i prateći sadržaj predstave u Srbiji.

Iz Udruženja Duga podsjećaju da je Mala škola zmijanjskog veza pokrenuta 2021. godine, koju je do danas uspješno završilo 60 polaznika.

Projekat je namijenjen djeci od osam do 15 godina, kako bi na kreativan način iskoristili slobodno vrijeme na školskom raspustu, te naučili tehniku izrade zmijanjskog veza i podsjetili se na kulturno nasleđe i tradiciju.

- Sve radove koji nastanu u maloj školi finaliziraju članice Duge zajedno sa djecom iz kreativnog tima i na taj način nastaje cijela kolekcija upotrebnih predmeta sa ornamentima zmijanjskog veza: ogrlice, privjesci, pojasevi, obilježivači, vez u ramu. Svi radovi su u prodaji u vrijeme manifestacije "Kočićev zbor", a sav prihod namijenjen je u humanitarne svrhe - istakli su u Udruženju Duga.

Humanitarno udruženje žena Duga postoji već 31 godinu i prva je nevladina organizacija oformljena u Republici Srpskoj koja okuplja sve veći broj zaljubljenika u stare zanate i ženske ručne radove.

Udruženje je član mreže koja se bavi zaštitom i promocijom kulturno-istorijskog nasljeđa širom Evrope i svijeta.

"Zmijanjski vez", poznat i kao "plavi vez", koji je specifična tehnika koju su praktikovale žene na Zmijanju, selu kod Banjaluke, predstavlja prvi element koji je upisan na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva sa prostora BiH.