latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:14 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Pavlović: Šmit se lažno predstavlja; Srpska se ne smije odreći slobode (VIDEO)

Kristijan Šmit očigledno nema problema da se lažno predstavlja, ali Srbi ne smiju dozvoliti da on sprovodi svoju politiku, rekao je u našem Јutarnjem programu direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović.
Dušan Pavlović, gost Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Dušan Pavlović, gost Јutarnjeg programaFoto: RTRS

Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske objavio je podatke koji sugerišu da je Kristijan Šmit nastojao da rehabilituje nacistu pilota Vernera Moldersa kojeg je odlikovao Adolf Hitler.

Pavlović je istakao da su Centar i njegovori saradnici prebacili fokus na Kristijana Šmita koji se ovdje predstavlja na razne načine.

- Došli smo do podataka koji su važni za naš region zbog teške prošlosti koje smo imali u 20. vijeku. Sagledali smo kontekst - kaže Pavlović.

Ističe da velike sile faktički ne mijenjaju svoje pozicije.

- Kada govorimo o dokumentu koji smo pustili u javnost, možemo vidjeti procese koje Njemačka sprovodi u ovom dijelu Evrope. U Drugom svjetskom ratu željeli su da podijele Srbe, dozvolili su i odovorrni su za genocid. I Njemačka i još neki veliki "igrači" srpski narod gledaju u cijelini kao problem i onda ga dijele na manje probleme - pojasnio je Pavlović.

Naveo je da je njemačka Vlada poslala čovjeka u BiH koji nema legitimitet da bude visoki predstavnik.

- To što je on pokušao da rehabilitije Moldersa je samo vrh ledenog brijega. On pripada strukturi koja baštini nacističke tradicije i to su činjenice. Šmit je polagao vijence na skupovima nacista - kaže Pavlović.

Naglasio je da je samo mali broj nacističkih funkcionera bio na suđenju nakon Drugog svjetskog rata, te dodao da to malo ko zna.

- Šmit i danas želi da Hrvate i Bošnjake okrene protiv Srba - izjavio je Pavlović.

Pavlović naglašava da Šmit nema problema da sarađuje i sa lobistima.

- Dok je bio ministar poljoprivrede u Njemačkoj, mimo prakse lobirao je za upotrebu kancerogenih pesticida. Znači, sklon je saradnji sa lobističkim organizacijama. Ovo su sve njemački podaci - jasan je Pavlović.

Kaže da je tadašnji kancelar Angela Merkel oštro kritikovala ponašanje Kristijana Šmita.

Istakao je da se Srbi ne smiju odreći slobode.

- Republika Srpska je 9. januara 1992. godine nastala kao odgovor da nećemo dozvoliti novi genocid. Nemamo pravo da se odreknemo slobode zbog žrtava iz Drugog svjetskog rata - naveo je Pavlović.

Poručio je da Šmit nema pravo da smjenjuje srpske funkcionere.

- Njegov posao je da rješava srpsko pitanje kako to odgovara njemačkoj politici, a to ne smijemo dozvoliti - rekao je Pavlović.