latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:27 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Tadić: Nema pristupanja EU sa strancima u Ustavnom sudu i Komšićem u Predsjedništvu

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić izjavio je da BiH sa Željkom Komšićem u Predsjedništvu BiH i stranim sudijama u Ustavnom sudu ne može u EU.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

- Da li su bošnjačkim političarima važniji Komšić u Predsjedništvu BiH i strane sudije u Ustavnom sudu od pristupanja EU? - upitao je Tadić u objavi na društvenoj mreži Iks.

Partneri u vlasti na nivou BiH razgovarali su juče u Mostaru o zakonu o Ustavnom sudu BiH i izmjenama Izbornog zakona BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je pitanje Ustavnog suda BiH teško za Bošnjake, ali da će morati da ga riješe ili neće biti rješavane mnoge druge stvari.

- Što se tiče Ustavnog suda, razgovaramo i vidimo neku vrstu opstrukcije. Mi iz Republike Srpske smo dostavili prijedloge za radnu grupu, dostavljeni su i prijedlozi hrvatskog naroda, a još nema od bošnjačkih predstavnika. Rekli smo da je ovaj mjesec taj kada ćemo imati zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima - rekao je Dodik nakon sastanka.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da BiH ne može sa stranim sudijama u EU, da su spremni da rade na zakonu o Ustavnom sudu, ali da u ovom trenutku nije vrijeme da se to pitanje rješava.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da izmjene Izbornog zakona i zakon o Ustavnom sudu mogli da se nađu pred Savjetom ministara početkom oktobra.