latinica  ћирилица
26/09/2023 |  11:10 ⇒ 11:13 | Autor: TANЈUG

Trudo: Velika sramota prisustvo ukrajinskog pripadnika SS divizije u parlamentu

Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu je "velika sramota" za Kanadu, saopštio je premijer DŽastin Trudo.
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
DŽastin Trudo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Јaroslav Hunka (98) dobio je ovacije nakon što ga je predsjednik Donjeg doma Entoni Rota nazvao "herojem" tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u petak, prenosi Bi-Bi-Si.

Rota je saopštio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i da je pogriješio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju.

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta suočava se s pozivima da podnese ostavku zbog toga, a Trudo je juče novinarima priznao da je "izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo".

- Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane - dodao je Trudo.

Incident se dogodio u petak, kada se u parlamentu obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Hunka je sjedio na galeriji Donjeg doma kada je Rota pokazao na njega i saopštio da je riječ o čovjeku koji je ukrajinski i kanadski heroj i da mu zahvaljuju za svu njegovu službu.

Prisutni u sali odgovorili su aplauzom.

Hiljade Ukrajinaca borilo se na njemačkoj strani tokom rata, ali milioni drugih služili su u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Hunka je tokom Drugog svjetskog rata služio u 14. Vafen-SS grenadirskoj diviziji, takođe poznatoj kao divizija Galicija - dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine, navodi Bi-Bi-Si i dodaje da je jedinica preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju prije predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.