latinica  ћирилица
26/09/2023 |  11:16 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Minsk traži izvinjenje Otave zbog veličanja ukrajinskog naciste

Minsk je zatražio zvanično izvinjenje Otave ističući da aplaudiranje i proglašavanje herojem Ukrajinca, koji je služio u nacističkim "Vafen" SS jedinicama Adolfa Hitlera tokom Drugog svjetskog rata, nije slučajnost već "kvintesencija ili suština" dugogodišnje politike Kanade.
Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije (Foto: Wikimedia Commons) -
Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije (Foto: Wikimedia Commons)

- Bjelorusija, koja je izgubila svakog trećeg građanina u Drugom svjetskom ratu, ogorčena je i duboko uvrijeđena snimkom odavanja počasti veteranu SS divizije "Galicija" u Donjem domu kanadskog parlamenta - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Јaroslav Hunka /98/, bivši pripadnik SS 14. galicijske divizije, dobio je ovacije u sali tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u petak, 22. septembra.

Nakon što je ovaj događaj izazvao bijes jevrejskih organizacija, kabinet premijera DŽastina Trudoa krivicu je svalio na predsjednika parlamenta Entonija Rota, rekavši da oni nisu znali za prošlost Hunke.

Rota je rekao da je tek "naknadno postao svjestan činjenica" i da se kaje zbog svoje odluke da Hunku proglasi "ukrajinskim i kanadskim herojem".

Minsk, međutim, smatra da "ovakav ciničan odnos prema sjećanju na hiljade nevinih žrtava nacizma nije slučajnost, kako to sada pokušavaju da prikažu organizatori ovog šoua".

- To je svojevrsna kvintesencija dugogodišnje dosljedne politike vlasti Kanade i niza zemalja kolektivnog Zapada koji prikrivaju i ublažavaju nacističke zločince i namjerno odobravaju pokušaje prekrajanja istorije - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Bjelorusija je saopštila da očekuje "zvanično izvinjenje" rukovodstva Kanade, a u međuvremenu je zatražila od "međunarodnih i javnih organizacija, udruženja i fondacija koje obilježavaju sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata daju odgovarajuću pravnu i moralnu ocjenu ovog incidenta", prenosi Raša tudej.