latinica  ћирилица
26/09/2023 |  11:35 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Banjska i dalje pod blokadom; Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM, sutra u cijeloj Srbiji (VIDEO)

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji, nakon sukoba Srba i pripadnika kosovske policije, u kome su poginula četiri Srbina i jedan pripadnik tzv. kosovske policije. Selo Banjska i dalje je blokirano. A u srpskim sredinama na Kosmetu je trodnevna žalost. U Srbiji je sutra dan žalosti zbog tragičnih događaja na Kosmetu.
Banjska - Foto: TANЈUG
BanjskaFoto: TANЈUG

O situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, predsjednik Srbije razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Tzv. kosovska policija uhapsila je sinoć još dvije osobe srpske nacionalnosti u blizini sela Banjska u Zvečanu i trenutno su na saslušanju. Istovremeno, Osnovni sud u Prištini odredio je mjeru pritvora od 30 dana Srbinu osumnjičenom za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom. Administrativni prelazi Јarinje i Brnjak zatvoreni su za prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Trenutno prolazak iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

O situaciji na Kosmetu, predsjednik i premijer Srbije razgovarali su do kasno u noć.

- Aleksandar Vučić je u UN i u Beogradu ponovio da mi nikada nećemo priznati nezavisnost tzv. Kosova i borićemo se protiv toga i protiv laži kao i za našu zemlju i uvijek za naš narod - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Upozorenja da na KiM može doći do eskalacije nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, ali i političku blokadu, kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.Pozicija Srbije bila je kvalitativno povoljnija, iz dva razloga – neuspjeh u Briselu jasno je markirao krivicu na prištinskoj strani i efekti nastupa srpske delegacije u Njujorku, koji su značajno ojačali srpsku poziciju, rekao je Milivojević.

- Sva ona upozorenja u nedostatku reakcije prema onome što je sprovela prištinska vlast na Sjeveru nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, i psihološku, i političku i svaku drugu blokadu - naveo je Milojević.

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na Kosovsku policiju. Na pitanje da li će, s obzirom na to da Kosovsku policiju djelimično finansiraju SAD, zatražiti istragu o potencijalnoj prekomjernoj upotrebi sile i policijske brutalnosti, Miler je istakao da Kosovo i Srbija treba odmah da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima rade na deeskalaciji situacije.

- Dakle, pre svega, mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na tzv. kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešcće porodici narednika tzv. kosovske policije koji je nastradao na dužnosti - naveo je portaparol Stejt departmenta Metju Miler.

Političke implikacije, nakon oružanog sukoba na Kosmetu, nažalost, ne obećavaju ništa dobro, izjavio je politički analitičar Vladimir Dobrosavljević. Albanske političke elite iz prištinskih institucija su, kaže, uspjele u svojoj namjeri da isprovociraju Srbe na sjeveru Kosova.

- To je pogotovo loše nakon nedavnih susreta koji su se dogodili u Briselu sa predsjednicima EU i psorednicima koji vode pregovore između Beograda i Prištine gdje je postalo očito da su političke elite u Prištini opstruiraju dalji politički dijalog - dodao je Dobrosavljević.

Milovan Drecun, predsjednik Skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da su posljednja dešavanja na sjeveru KiM u kojima je izgubljeno mnogo života, rezultat užasnog terorisanja koji sprovodi Kurtijev režim.

Vlada Republike Srbije proglasila je 27. septembar za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.