latinica  ћирилица
26/09/2023 |  12:39 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Priština: Dvojici uhapšenih Srba određen jednomjesečni pritvor

Sudija Posebnog odjeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor Blagoju Spasojeviću iz Zvečana i Dušanu Maksimoviću iz Banjske koji su uhapšeni nakon sukoba sa policijom samoproglašenog Kosova u rejonu Banjske.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da se Spasojević i Maksimović terete da su navodno počinili krivična djela terorizam, izvršenje terorističkog čina i napad na ustavni poredak samoproglašenog Kosova.

- Riječ je o teškim krivičnim delima, ali mi ćemo u žalbi Apelacionom sudu pokušati da osporimo navode tužilaštva - rekao je Pantović za Srnu.

Biljana Maksimović, sestra uhapšenog Dušana, izjavila je Srni da njen dvadesetsedmogodišnji brat nije počinio bilo kakvo krivično djelo.

- On nikog ne poznaje, niti ima bilo čiji broj telefona iz te, nazovigrupe iz Banjske - rekla je Maksimovićeva, koja je bila ispred prištinskog suda kada su njenog brata sprovodili pripadnici ROSU.

Prema informacijama advokata, Spasojević i Maksimović će odmah biti prebačeni u pritvorski centar u Podujevu.

Četvoro Srba ubijeno je u nedjelju, 24. septembra, u sukobu sa policijom samoproglašenog Kosova u rejonu Banjska kod Zvečana. Ubijen je i jedan kosovski policajac.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji 26, 27. i 28. septembar proglašeni su danima žalosti povodom pogibije više osoba u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan.