latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:21 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Rušenjem kapele na Lovćenu htjeli Njegoša da odvoje od crkve (VIDEO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rekao je danas u besjedi u Herceg Novom na otvaranju Duhovno-kulturne manifestacije "Njegoševi dani" da je namjera rušilaca kapele na Lovćenu bila da Njegoša odvoje od Crkve.
Predstavljanje knjige "Sumrak Lovećna" - Foto: SRNA
Predstavljanje knjige "Sumrak Lovećna"Foto: SRNA

- Kad pokušamo da prozremo u tajnu velikog zla koje se dogodilo prilikom rušenja Njegoševe kapele, groba Njegoševog i zavještanja prosto ne možemo da se otmemo utisku da postoji istorijska paralela između rušenja kapele od austrougarske okupacione sile i njenog rušenja u vrijeme komunističkoh vlasti - rekao je mitropolit Јoanikije.

On navodi da je namjera bila ista - staviti Njegoša u drugi i drugačiji kontekst, odvojiti ga od Crkve, odvojiti ga od njegovog djela i to djelo protumačiti na drugačiji način.

- A to je otkrio i sam Ivan Meštrović, kako svjedoči njegov sin. Kad su ga pitali što se on toliko bio angažovao oko podizanja Njegoševog mauzoleja, on je rekao da je htio da pomogne Crnogorcima kao mladoj naciji da utvrde svoj identitet - podsjetio je mitropolit Јoanikije.

On je podsjetio da je Meštrović to izjavio u momentu kad je već bio utvrdio svoje veze sa ustaškom emigracijom i kad je "pljuvao" na svog najvećeg dobrotvora, koji mu je sve dao – kralja Aleksandra Karađorđevića.

- To bi značilo da se Crnogorci razduhove i postanu neki drugi narod koji do tada nisu bili. Dakle, zla namjera i jednih i drugih. Ovi su htjeli da podignu spomenik Franji Јosifu, a ovi drugi su tobož Njegošu podigli spomenik - istakao je mitropolit na okruglom stolu "Sumrak Lovćena".

Mitropolit Јoanikije je podsjetio da su svi umni ljudi tog doba čiji tekstovi se nalaze u "Sumraku Lovćena" tada ustali u odbranu kapele i da su u "Sumraku Lovćenja" sabrani tekstovi i pristalica i protivnika rušenja kapele.

- Prvi su zapravo vlast i njeni propagandisti, a drugi pisci, slikari, književni i likovni kritičari, stvaraoci...Nadmoć argumenata je, naravno, na strani ovih drugih. Ko pročita "Sumrak Lovćena" biće mu jasno zašto je ova publikacija bila zabranjena dvadeset godina - rekao je mitropolit Јoanikije.

Manifestacija "Njegoševi dani" trajaće do 2. novembra.