latinica  ћирилица
26/09/2023 |  13:25 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Vidović: Uređuje se pružanje pomoći na načelima solidarnosti

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se Prijedlogom zakona o fondu solidarnosti predviđa da ovo tijelo preuzme sva prava i obaveze Fonda solidarnosti za obnovu Srpske i Kompenzacionog fonda Srpske, te da se tim aktom uređuje pružanje pomoći u Republici Srpskoj.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Cilj je da se omogući pružanje pomoći na načelima solidarnosti usljed elementarnih nepogoda, prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških katastrofa, zarazne bolesti ljudi i životinja, ozbiljnih poremećaja na tržištu i svih drugih nepredviđenih događaja - rekla je Vidovićeva obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog ovog zakona, koji se razmatra po hitnom postupku.

Ona je rekla da će novoosnovani fond preuzeti prava i obaveze pomenuta dva fonda.

- Formalnopravno, danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da postoje Fond solidarnosti za obnovu Srpske i Kompenzacioni fond Srpske, a ukoliko postoje određene neizvršene obaveze iz prethodnog perioda, njih će sa danom stupanja na snagu ovog zakona preuzeti fond solidarnosti - navela je Vidovićeva.

Ona je precizirala da se ovim aktom uređuju pružanje pomoći u Srpskoj, osnivanje, djelatnost i organizacija fonda solidarnosti Srpske, način prikupljanja, upravljanja i raspolaganja sredstvima za pružanje pomoći, postupak dodjele sredstava, izvještavanje i nadzor nad prikupljanjem, dodjelom, odnosno raspoređivanjem sredstava za pružanje pomoći.

- Cilj je, ponoviću, da uvijek imamo određena sredstva u ovakvom fondu da bismo pravovremeno i adekvatno reagovali, pomogli i djelovali na eventualne i velike probleme u Srpskoj, te tamo gdje je pomoć potrebna - rekla je Vidovićeva.

Istakla je da će korisnici sredstava iz ovog fonda biti građani, preduzetnici, privredna društva i ostala pravna lica, institucije Srpske, te u izuzetnim slučajevima lokalne zajednice.

- U ovom fondu sredstva se obezbjeđuju iz budžeta Srpske, domaćih i inostranih zajmova, kredita i donacija, prihoda od igara na sreću i slično. Inače, sredstva se dodjeljuju za naknadu štete i pružanje direktne podrške - rekla je Vidovićeva i dodala je obezbijeđen odgovarajući i zakonit nadzor nad Fondom, te prikupljanjem i raspodjelom sredstava.