latinica  ћирилица
26/09/2023 |  14:17 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Tadić: Prihvatanje sporazuma bilo bi najznačajniji događaj za BiH od Dejtona

Prihvatanje sporazuma o punom suverenitetu BiH koji je predložio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik partnerima na nivou BiH bilo bi najznačajniji događaj za budućnost BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je pravnik Ognjen Tadić.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

- U slučaju njegovog usvajanja postali bismo ljudi koji žive u slobodnoj i demokratskoj zemlji, a ukoliko ne bude prihvaćen nastavićemo živjeti u zemlji čija jedna polovina - Republika Srpska vodi političku akciju za oslobođenje, a druga - Federacija BiH se vrti u krugu spletki stranog protektorata - istakao je Tadić.

Tadić je poručio da je izbor na partnerima iz FBiH koji moraju biti svjesni ovog trenutka.

- Prvi put u svojoj istoriji BiH je na pragu toga da, koristeći izostanak izbora visokog predstavnika, zakorači u slobodu i postane ravnopravna članica međunarodne zajednice  rekao je Tadić za Srnu.

U predloženom sporazumu o punom suverenitetu BiH navodi se da BiH treba da uspostavi puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Ovaj sporazum juče je partnerima na nivou BiH podijelio lider SNSD-a Milorad Dodik na sastanku u Mostaru, a predloženo je da ga potpišu predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDP-a.