latinica  ћирилица
26/09/2023 |  15:01 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Niz aktivnisti na manifestaciji Evropskog dana jezika u Banjaluci (VIDEO)

Manifestacija Evropski dan jezika održana je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a ovim povodom upriličen je niz aktivnosti. Među učesnicima su predstavnici škola i centara za učenje stranih jezika, udruženja nacionalnih manjina te banjalučki školarci.
Evropski dan jezika - Foto: RTRS
Evropski dan jezikaFoto: RTRS

Evropski dan jezika je inicijativa koja je pokrenuta 2001. godine, a Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obiželjažava ovaj dan već 16. godinu zaredom. Svjesni značaja jezika na polju svakodnevne komunikacije, organizatori su pripremili interesantan program prilagođen djeci i tinejdžerima školskog uzrasta.

- Poruke Evropskog dana jezika su te, da trebamo promovisati jezičko i kulturno bogatstvo, da ga čuvamo i njegujemo. Da podignemo svijest i značaj učenja stranih jezika jer pravo i potreba svakog od nas je to znanje jezika i treba da podstičemo ljude na cjeloživotno učenje, jer znanje jezika ne doprinosi samo razvoju pojedinca, nego razgovju cijelog društva - rekla je bibliotekarkau Odjeljenju za međunarodnu saradnju NUBL-a Nataša Kleut.

Posjetioci su mogli da vide raznovrstan program, te da obiđu štandove izlagača. NUBL je upriličio radionicu srpskog jezika za strance, konverzacijske radionice za sve nivoe, ali i interesantne igre memorije.

- Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske u kontinuitetu, strateški, podržava učenje stranih jezika, a ono što nam je u fokusu jeste zaštita očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma - kaže pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković.

Pjevanje na različitim jezicima, recitovanje poznatih stihova, skečevi, svi ovi sadržaji interesantni su mladim ljudima, a to potvrđuju i njihove jezičke preferencije.

Evropski dan jezika je namijenjen svima, a obilježavaju ga svi, učenici nastavnici, predstavnici raznih udruženja, ali i kulturne institucije.