latinica  ћирилица
26/09/2023 |  15:38 | Autor: Agencije

Lavrov: Finska pogazila svoj neutralni status i reputaciju, sada robuje NATO bloku

Finska je izvanrednom brzinom pogazila svoj neutralni status i reputaciju i sjurila se u antiruski projekat NATO gdje sa ogromnim zadovoljstvom ispunjava zadatke koje joj Alijansa namijenila, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kolegom iz Tunisa Nabil Amarom.
Sergej Lavrov (foto:ANSA / FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Sergej Lavrov (foto:ANSA / FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Ruskog ministra ne iznenađuju izjave zapadnih kolega među kojima je i ministarka spoljnih poslova Finske Eline Valtonen koja je ranije otvoreno priznala da zapadne sankcije uvedene protiv Rusije ciljano ugrožavaju stanovnike Ruske Federacije i da Rusi koji žive u "normalnoj demokratiji" treba da plate cijenu za pokretanje Specijalne vojne operacije.

Zapadni lideri su ranije govorili da su sankcije usmjerene na promjenu politike u državi protiv koje su uvedene i da se humanitarni aspekat uvijek uzima u obzir kako narod sankcionisane države ne bi bio ničim ugrožen, podsjeća Lavrov.

Međutim, "neiskusna" finska ministarka otvoreno je priznala čemu zaista služe sankcije – "da se nanese bol običnim ljudima" i da ruski narod plati cijenu i ustane protiv svoje države, ističe Lavrov.

Izjava je previše gruba, ocijenio je on i dodao da je Helsinki dio antiruske i rusofobske kampanje Zapada.

Postavio je tada pitanje svojoj koleginici iz Finske za koji to rat cijenu plaćaju narodi Sirije, Venecuele, Avganistana ili građani Iraka čije su gradove bombardovali kako bi posijali strah među stanovništvom.

Od pomenutih sankcionisanih zemlja su krali sredstva, ističe Lavrov i napominje da su zapadne zemlje, među kojima je i Finska, i od Rusije ukrale 300 milijardi dolara kako bi Rusi osjetili odgovornost i "platili cijenu za rat".

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Tunisa bilo je riječi o vraćanju Sirije u Arapsku ligu i o ekonomskim problemima sa kojima se suočava Sirijska Arapska Republika zbog nelegitimnih zapadnih sankcija i zbog toga što na istočnoj obali rijeke Eufrat SAD formiraju kurdsku kvazidržavu, bave se švercom sirijske nafte i žitarica.

Izvor: rt.rs