latinica  ћирилица
26/09/2023 |  16:11 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Višković-Tudik: MMf spreman za dalju saradnju; Srpska spremna da sprovede ekonomske reforme (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Banjaluci primio u nastupnu posjetu novog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudika sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Višković i Tudik (Foto: Vlada Srpske) -
Višković i Tudik (Foto: Vlada Srpske)

Višković je poželio dobrodošlicu novom rezidentnom predstavniku MMF-a, te ga upoznao sa aktivnostima Vlade Srpske i ekonomskim pitanjima.

Naglasio je da Republika Srpska redovno servisira sve obaveze i da će aktivnosti vezane za rebalans budžeta za ovu godinu i budžet za narednu biti završen u skladu sa kalendarom.

Zahvalio se MMF-u na tehničkoj pomoći koja se sprovodi u saradnji sa ministarstvima u Vladi Republike Srpske, i da se takav vid saradnje treba nastaviti.

Istakao je da je Republika Srpska spremna da dođe do aranžmana sa MMF-om, ali da se pregovori zasnivaju na bazi ekonomskih parametara.

Podvukao je da je Srpska spremna da sprovede ekonomske reforme, pogotovo one koje ide u prilog građana i podizanja standarda života.

Smatra da je važno da se brinemo o najugroženijim građanima i istakao želju da MMF stavi akcenat na te građane i poboljšanje njihovog statusa, dodavši da je to socijalno odgovorna politika.

Istakao je da Vlada i MMF imaju dosta pitanja za saradnju o kojim mogu da razgovaraju.

Tudik se zahvalio Viškoviću na dobrodošlici i saglasan je da postoje mnoga pitanja o kojima se može razgovarati i ostvariti saradnja, te vjeruje da će biti uspješna, navodi se u saopštenju.

Tudik je upoznao Viškovića da su nedavno zaključili godišnji ciklus praćenja aktivnosti u zemlji, po članu 4, što je rezultiralo objavljivanjem izvještaja u kome su sadržane preporuke za ekonomsku politiku.

Kako je rekao, MMF je zainteresovan za dalju saradnju, ali je istakao da je potrebno uraditi reforme.