latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:05 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Cijene parkiranja u Banjaluci od naredne sedmice duplo veće; Da li je odluka o poskupljenju zakonita? (VIDEO)

Cijene parkiranja u Banjaluci od početka naredne sedmice duplo veće od trenutnih. Ova odluka gradske uprave objavljena je u Službenom glasniku Srpske. Odbornici skupštinske većine tvrde da je ova odluka gradonačelnika nezakonita. Najavljuju pravnu borbu. I građani negoduju na novo poskupljenje.
Parking - Foto: RTRS
ParkingFoto: RTRS

Sat vremena, primjera radi, u prvoj parking zoni umjesto sadašnjih jednu marku, koštaće dvije maraka. Cijene su duplo veće i u ostalim zonama. Nove cijene parkiranja, kažu vozači, dodatni su udar na kućne budžete.

Ovoj odluci, osim građana, usprotivili su se i odbornici skupštinske većine.

- Odluka je opet prošla mimo odluke skupštinske većine, iako je zakon o lokanoj upravi i samoupravi jasan da komunalna usluga za povećanje cijena mora dobiti saglasnost skupštine grada - rekao je odbornik u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac.

Iz gradske administacije tvrde da je osnovni cilj podsticanje tzv. urbane mobilnosti, ali i korišćenje javnog gradskog i prigradskog prevoza.

- Destimulisanje dolazaka automobila i parkiranja u centar grada. Ta sredstva koja će biti ubrana od povećanih prihoda od parkiranja će biti usmjerena ka javnom prevozu, kako bi što veći broj koristio javni prevoz i na taj način postajemo evropska metropola - dodaje gradski menadžer Bojan Kresojević.

Po cijenama gradskog prevoza već smo u rangu sa evropski metropolama. Pojedinačna karta za javni gradski prevoz je 2,30 maraka i među najskpljim je u regionu. Putnici imaju brojne primjedbe na kvalitet gradskog prevoza.

Za održavanje javnog autobuskog prevoza u posljednjih nekoliko godina grad je potrošio više od 3 miliona maraka, ali bez plana. Studija o kvalitetu javnog prevoza je na listi čekanja. Za razliku od toga nije se dugo čekalo sa donošenjem odluka o poskupljenju gradskog prevoza i parkiranja.