latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:24 | Autor: TANЈUG

UEFA objavila dva koraka ka reintegraciji ruskih timova u međunarodna takmičenja

Evropska fudbalska unija (UEFA) napravila je danas dva koraka ka djelimičnoj reintegraciji Rusije u evropska fudbalska takmičenja uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku, prenosi AP.
UEFA (Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON, ilustracija) -
UEFA (Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON, ilustracija)

UEFA je odlučila da vrati ruske timove do 17 godina ove sezone. Ovo predstavlja ublažavanje opšte zabrane ruskim nacionalnim i klupskim timovima da igraju na međunarodnim takmičenjima od početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine.

UEFA je saopštila da je "svjesna da djeca ne bi trebalo da budu kažnjena za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i da je čvrsto uvjerena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade".

Izvršni komitet UEFA ponovo je počeo i da delegira ruske sudije za međunarodne utakmice. U saopštenju se navodi ruske sudije nisu određene za utakmice zbog problema sa dobijanjem viza za ruske državljane.

UEFA je najavila da će pokušati da izradi pravila za uključivanje ruskih mladih reprezentacija u takmičenja.

- Posebno je zabrinjavajuće što je, zbog dugotrajnog sukoba, generacija djece lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu - saopštila je UEFA, dodajući da će se sve utakmice u kojima učestvuju ruski timovi "igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne komplet za igru, ali na neutralnom terena.

UEFA je istakla na kraju da će suspenzija svih ostalih selekcija Rusije, kao i klubova iz ove zemlje ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.