latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:47 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Cvijanović: Mir u BiH nije ugrožen, retorikom o ratu se nastoji privući pažnja zapadnih zemalja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je na današnjem sastanku upoznala ministra odbrane Norveške Bjorna Arilda Grama o stavovima Republike Srpske u pogledu aktuelnih političkih tema u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Ukazala sam na važnost dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne pozicije konstitutivnih naroda, kao i nadležnosti različitih nivoa vlasti. Takođe, istakla sam da je Republika Srpska posvećena očuvanju mirnog i bezbjednog ambijenta u BiH, te punoj afirmaciji suvereniteta bez miješanja stranaca u rad domaćih institucija - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je suverenitet BiH u praksi nepostojeći sve dok se neizabrani stranac postavlja iznad demokratskih institucija.

Cvijanovićeva je sagovorniku ukazala da mir u BiH nije ugrožen, da nema prijetnji po bezbjednost, te ocijenila da se retorikom o potencijalnom ratu, navodnim prijetnjama teritorijalnom integritetu i ruskom uticaju nastoji privući dodatna pažnja zapadnih zemalja.

- Informisala sam sagovornika da u BiH postoji puni konsenzus u pogledu evropskih integracija, te saradnje, ali ne i članstva u NATO i podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine donijela rezoluciju kojom je potvrđeno opredjeljenje ka očuvanju vojne neutralnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je na sastanku izrazila opredijeljenost ka daljem jačanju saradnje dvije strane, kao i zahvalnost za dosadašnju podršku Norveške reformskim procesima i institucijama na svim nivoima vlasti.