latinica  ћирилица
26/09/2023 |  19:19 ⇒ 19:20 | Autor: SRNA

Zenica: Biće usvojena odluka o trajnom obustavljanju radova u "Staroj jami"

Za objekat "Stara jama" u Rudniku mrkog uglja "Zenica" biće usvojena odluka o trajnom obustavljanju izvođenja rudarskih radova, zaključeno je danas u Zenici, na radnom sastanku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića sa rukovodstvom kompanije "Elektroprivreda BiH", Rudnika i predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.
Rudnik Zenica - Foto: RTRS
Rudnik ZenicaFoto: RTRS

Na sastanku u Zenici izvršena je analiza aktuelne problematike u Rudniku "Zenica", a zaključeno je i da stručni tim imenovan od direktora Rudnika treba da najkasnije do ponedjeljka, 2. oktobra, sačini prijedlog novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a sve s ciljem optimalizacije brojnog stanja u ovom rudniku, saopšteno je iz federalne Vlade.

Predstavnici "Elektroprivrede BiH" predstavili su problematiku sa kojom se suočavaju, a u vezi sa obezbjeđivanjem dodatnih sredstava za Rudnik, koja bi se koristila za isplatu plate radnicima za avgust, te koja je jednim dijelom proizvedena i nerealizacijom planiranih proizvodnih rezultata u ovom rudniku za avgust i septembar.

Predstavnici Samostalnog sindikata istakli su po pitanju isplate avgustovske plate da se, imajući u vidu složenost problematike i neobezbjeđenje planirane proizvodnje za navedeni mjesec, pokuša iznaći rješenje isplate plata radnicima, a sve u skladu sa odlukom o prestanku rada, navedeno je u saopštenju.