latinica  ћирилица
26/09/2023 |  20:45 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Kontroverzna politička prošlost Kristijana Šmita (VIDEO)

Kristijan Šmit nema problema da se lažno predstavlja, ali Srbi ne smiju dozvoliti da sprovodi svoju politiku, ocjenjuju u Centru za društveno-politička istraživanja Republike Srpske. Upozoravaju, na kontroverznu Šmitovu političku prošlost.
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Kristijan Šmit (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Prema istorijskim činjenicama - Njemačka je uvijek na Balkanu sprovodila "eksperimente". Golgota i etničko čišćenje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu - samo su jedan u nizu, navode istoričari. Upozoravaju, da se istorija počinje ponavljati onog trenutka, kada njemačka Vlada u BiH šalje Kristijana Šmita, s obzirom na njegovu političku prošlost.

-Ne samo da je opasan Kristijan Šmit kao pojava, mislim on kao ličnost nije opasan. Ali, je opasno to što stoji iza njega i te namjere koje stoje iza njega. Kao što rekoh, ovo je trusno područje gdje su nacističke divizije, gdje je NDH ostavila polja užasa i smrti. I zaista bi EU morala voditi računa koga šalje ovdje - rekla je Draga Mastilović, istoričar i član UO Centra za društveno – politička istraživanja Republike Srpske.

Prema zvaničnim dokumentima Centra za društveno - politička istraživanja, Šmit je pokušao rehabilitovati "nacističkog heroja" Vernera Moldersa. To je samo vrh ledenog brijega, upozoravaju u ovom centru.

Da Šmit poseže za nadrealnim potezima i u BiH - dokaz su njegove nametnute odluke, upozoravaju naši sagovornici. Posljednji primjer je, kažu, nametanje Zakona o memorijalnom centru u Srebrenici.

-Namjeru da održi mit istorije - Srbi agresori, a Bošnjaci žrtve. Pokušava se nametnuti da je srpski narod genocidni, kako bi se izvršio dodatni pritisak - dodala je Mastilovićeva.

U Centru za društveno - politička istraživanja smatraju da na nametanja odluka u BiH treba odgovoriti jedinstvom i zvaničnim dokumentima. Јer, istoriju i istorijske činjenice Srpske i njenog naroda, poručuju, ne može prekrojiti samoovolja jednog stranca!