latinica  ћирилица
26/09/2023 |  21:34 | Autor: RTRS

U Nišu svečano zatvoreni "Dani Srpske u Srbiji"

U Narodnom pozorištu u Nišu svečano su zatvoreni "Dani Srpske u Srbiji".
"Dani Srpske u Srbiji" zatvoreni u Nišu - Foto: SRNA
"Dani Srpske u Srbiji" zatvoreni u NišuFoto: SRNA

Ovogodišnja manifestacija, kako je istaknuto, bila posvećena srpskom identitetu, velikom značaju srpskog jezika i pisma, vjere, istorije i tradicije.

U 11 gradova Srbije izvedeno je ukupno 14 programa iz oblasti nauke, pozorišta, filma, muzike sa više od 160 učesnika iz svih dijelova Republike Srpske, ali i iz Beograda i sa Kosova i Metohije.

Svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski.

- Јedanaesti put u 11 gradova u danima kada nam je više nego potrebna uzajamna podrška i prijateljstvo, pokazali smo kroz razgovore, sastanke, kulturno umjetnički program, kroz umjetnost i međusobno povezivanje da su naše veze jače nego ikad - rekao je Klokić.

Selakovića je u obraćanju prenio pozdrave predsjednika Republike Aleksandra Vučića i premijera Ane Brnabić i istakao da je cilj manifestacije poput "Dana Srpske u Srbiji" da zbliže srpski narod.

- Čak i u ovim danima tuge, one pokazuju da je tuga manja kada se sa nekim podeli, a kada se deli sa braćom, onda može da bude manja kao što je i svaka radost kada je delimo nešto što postaje veće, baš kao što smo 15. septembra slaveći zajedno Dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave ovde u Nišu podelili našu radost pobedom koju su nam preci doneli pre 105 godina - rekao je Selaković.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je ovogodišnja manifestacija bila posvećena srpskom identitetu, velikom značaju srpskog jezika i pisma, vjere, istorije i tradicije koja, kako pokazuje istorija srpskog naroda, pomaže da "jasnije vidimo naša budućnost".

- U 11 gradova Srbije izvedeno je ukupno 14 programa iz oblasti nauke, pozorišta, filma, muzike sa više od 160 učesnika iz svih dijelova Republike Srpske, ali i iz Beograda i sa Kosova i Metohije - naglasio je Cicović.