latinica  ћирилица
27/09/2023 |  07:09 ⇒ 07:09 | Autor: RTS

Dan žalosti u Srbiji

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Otkazane su sportske manifestacije, prilagođen program, zastave na pola koplja.
Paljenje svijeća (Foto: TANJUG/ STR/bs) -
Paljenje svijeća (Foto: TANJUG/ STR/bs)

Vlada Srbije zamolila je sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

U sukobu sa kosovskom policijom u nedjelju u selu Banjska stradala su tri Srbina – Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac.

Na Kosovu i Metohiji se ne smanjuje napetost nakon sukoba. Selo Banjska je i dalje blokirano, a u srpskim sredinama na KiM proglašena su tri dana žalosti.

U akciji tzv. kosovske policije, posle sukoba u nedjelju, uhapšena je osmorica Srba. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji građani se okupljaju pale sveće i odaju poštu ubijenim Srbima.

Zbog tragičnih događaja na Kosmetu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz važnih sastanaka i razgovora, među kojima su i sastanak sa ambasadorima Kvinte i razgovor sa visokim zvaničnikom u Stejt deparmentu Derekom Šoleom.