latinica  ћирилица
27/09/2023 |  08:57 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Odalović: Povući prištinske specijalce sa sjevera KiM, KFOR i EULEKS nisu ostvarili svoju misiju

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je za suštinsku deeskalaciju nove krize na Kosovu i Metohiji potrebno povlačenje specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova sa sjevera, te ocijenio da KFOR i EULEKS nisu ostvarili svoju misiju.
Veljko Odalović (FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Veljko Odalović (FOTO: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Odalović je podsjetio da se od početka eskalacije na sjeveru traži povlačenje specijalnih jedinica, jer njihovo prisustvo pojačava tenzije i izaziva mnogo problema.

- Od kada je počela eskalacija na severu govorimo - ljudi sklonite specijalne jedinice, uspostavite međunarodno bezbednosno prisustvo i garancije KFOR i tog EULEKS-a kakav god da je - rekao je Odalović za RTS.

Međutim, dodao je on, uprkos apelima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića do toga nije došlo, a kontinuirani teror premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nad Srbima doveo je do toga da se desi, ono što se desilo u nedjelju u Banjskoj.

Odalović je ocijenio da KFOR i EULEKS nisu ostvarili svoju misiju.

- Da podsetim, kad je bila prošla eskalacija, Italijani su poslali 150 karabinjera. Znači, može se, ako hoće. Znači, sada nisu htjeli. Dozvolili su Kurtiju da radi ovo što je radio, tolerisali su ga, nije bilo nijedne osude Zapada - naveo je Odalović.

On je napomenuo da se desilo više od 60 direktnih napada na Srbe - od hapšenja, preko ranjavanja i maltretiranja, te ocijenio da se reakcija Srba može tretirati kao otpor prema teroru koji Kurti kontinuirano sprovodi nad njima i na koji niko ne reaguje, niti ga sprečava.