latinica  ћирилица
27/09/2023 |  09:41 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

NSRS o više prijedloga i nacrta zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske u nastavku zasjedanja razmotrila je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. Pred poslanicima je u toku rasparava o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Prenos pratite na RTRS plus i našem portalu.

 

U skladu sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, uspostavlja se Centralni informacioni sistem u toj oblasti u Republici Srpskoj, rekao je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

Obrazlažući ovaj akt u Skupštini, Šulić je rekao da je to centralizovan sistem koji sadrži sve relevantne podatke o pružaocima usluge smještaja, objektima za smještaj i gostima, preko koga se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, odnosno turističke djelatnosti.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić rekla je da je osnovni cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju prolongiranje ranije utvrđenog roka za uvođenje takozvane djelimične liberalizacije cijena osiguranja od auto-odgovornosti sa 15. oktobra 2023. godine na 1. januar 2027. godine kako bi se tržište osiguranja dodatno osnažilo i blagovremeno ispunili preduslovi za uspješno realizovanje te reformske mjere.

Rudićeva je rekla da je prilikom izrade nacrta u obzir uzeta inicijativa za prolongiranje uvođenja liberalizacije cijena auto-osiguranja koju su podnijela društva za osiguranje.

- S obzirom na to da je i stav Agencije za osiguranje Republike Srpske prema pitanju spremnosti sektora bio da rizici i očekivane negativne posljedice od trenutne liberalizacije prevazilaze koristi koje bi se u dugom roku po ispunjenju dodatnih preduslova ostvarile iz ovog procesa, predlaže se prolongiranje već propisanih rokova - istakla je Rudićeva.

Ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović rekao je, govoreći pred narodnim poslanicima o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, da se one mogu smatrati agentima stranog uticaja ukoliko postupaju neustavno, djeluju na štetu građana ili podstiču na nasilje, govor mržnje, netrpeljivost i slično.

Bukejlović je u završnoj riječi u Skupštini o ovom aktu rekao da resorno ministarstvo ne može obustaviti rad određenog udruženja, već da se u tom smjeru pokreće postupak kod nadležnog suda.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da izuzetno poštuje civilni i nevladin sektor u smislu korektivnog faktora vlasti i drugih društvenih dobrobiti, ali ne da se preko takvih organizacija finansijski i svakako utiče i na političke tokove, djeluje na izborima i slično.

- To je neprihvatljivo i to je političko djelovanje. Dakle, sporno je kada u Srpskoj nemamo evidenciju tokova novca koji iz inostranstva dolazi preko određenih nevladinih organizacija, a biva usmjeravan za političko djelovanje neprofitnih organizacija u izbornim i drugim kampanjama - rekao je Žunić.

Ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović rekao je da se Nacrtom zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj prvi put uspostavlja sveobuhvatan i kvalitetan pravni okvir u toj oblasti, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

Mitrović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući nacrt zakona koji su poslanici razmotrili, rekao da je cilj izrade zakona unapređenje i razvoj u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i kontrola privrednih društava koja posluju u namjenskoj industriji.

Direktor Republičke uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, između ostalog, potrebno precizno definisati sistem masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

Stanković je, obrazlažući predloženi akt koji su poslanici razmotrili, istakao da je potrebno precizno definisati sistem masovne procjene vrijednosti nepokretnosti s obzirom na to da je 2017. godine uspostavljen Registar cijena nepokretnosti, a koji predstavlja osnov za istraživanje tržišta nepokretnosti i realizaciju sistema masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je potrebno doraditi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, ali ne toliko radikalno da postane potpuno neprimjenjiv.

Žunić je rekao da je istina da je aktuelni zakon zastario i da stvari na tom planu treba definisati u skladu sa evropskom i regionalnom praksom.

Poslanik SDS-a u Republike Srpske Tomica Stojanović rekao je da bi izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske trebalo pristupiti kvalitetnije i sistemski.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica smatra da bi ovaj akt trebalo staviti van snage i donijeti novi.

Poslanici u razmatrali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, ako i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Pred poslanicima će se danas tokom skupštinskog zasjedanja naći i rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, Prijedlog programa fiskalne konsolidacije za period od 2024. do 2026. godine...

Tokom prvog skupštinskog dana, poslanici su, između ostalog, razmatrali Prijedlog zakona o Agenciji za informaciono–komunikacione tehnologije i Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti.

S dnevnog reda, na zahtijev Vlade, povučen je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini.