latinica  ћирилица
27/09/2023 |  09:44 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Vučević: Beograd razočaran reakcijom Kfora u Banjskoj

Srbija je razočarana reakcijom Kfora na tragični događaj u Banjskoj na sjeveru Kosova i Metohije, jer su gledali sa strane i dozvolili da prištinska policija sprovodi lov na Srbe, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (FOTO: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

- Očekivali smo drugačiju reakciju Kfora koji ima bazu nedaleko od tog mesta. Stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe - rekao je Vučević.

On je istakao da se tri dana nakon sukoba u Banjskoj zna da su izgubljeni ljudski životi, da ima mrtvih, ranjenih, uhapšenih, ali da slijedi utvrđivanje svega što se desilo i svih relevantnih činjenica.

- Od 1999. godine Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i teže joj je da prikupi sve činjenice. Ne kažem da je nemoguće, ali zahteva veću dozu opreznosti i posebno metodologiju da bi se utvrdilo sve što je neophodno - rekao je Vučević za RTS.

Naveo je da ima bezbroj špekulacija, ali da je potrebno pažljivo sakupiti sve činjenice, pa tek onda izaći sa zaključkom šta se dogodilo.

Vučević je dodao da je čudno da je policija samoproglašenog Kosova bila raspoređena da dejstvuje u tako kratkom vremenu, te ocijenio da je očigledno sve neko to pratio i čekao da dođe do razmjene vatre i do lova na Srbe.

On je istakao važnost da se sačuvaju životi Srba na Kosovu i Metohiji i država Srbija, te ukazao da je scenario, koji se mogao vidjeti nakon događaja u Banjskoj, vodio u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor terorističkih akata, a Srbi na Kosovu kriminalci i teroristi.

- Moglo se videti da se sprema onaj scenario iz devedesetih godina, gde je Srbiji namenjena uloga da smo loši momci - dodao je Vučević.

On je istakao da najviše brine situacija sa Srbima posebno na sjeveru Kosova, koji je režim premijera samoprogolašenog Kosova Aljbin Kurti proglasio zonom terorističkih aktivnosti, što mu je omogućilo da mimo svih pravila i procedura rade ovo što rade - pucaju na Srbe, upadaju u kuće, masovno hapse i maltretiraju Srbe.

Vučević je naglasio da je ključno pitanje ko je dozvolio da takozvana kosovska policija dođe na sjever, suprotno Briselskom sporazumu.

- Neko dozvoljava Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da ulaze teško naoružani policajci na sever sa specijalnim vozilima, da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri odsto podrške - rekao je Vučević.

Dodao je da je neko dozvolio da se smijeni Srbin šef policije za sjever, da se ne poštuje Briselski sporazum koji je garantovao da na sjever ne mogu da uđu albanske policijske snage sa juga Kosova i Metohije.

- Ono što se dešavalo je užas, Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro pripremo, kada vidite snimke koje objavljuju sukcesivno - rekao je Vučević.

Vučević je istakao da je Srbija očekivala drugačiju reakciju Kfora i da je u dobroj mjeri razočarana, jer je ova međunarodna vojna misija morala prva da reaguje u takvim situacijama i spriječi dalje krvoproliće.

- Oni su izašli, ali kao da su stajali sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe u okolini Banjske - rekao je Vučević, te dodao da Srbija ne može prekinuti saradnju sa Kforom, jer bi to bilo opasno po Srbe i Srbiju, ali da je to na tehničkom nivou.

On je rekao da vjeruje da će Srbija sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Ovo su nove žrtve u nizu srpskih stradalnika za slobodu srpskog naroda na Kosovu Metohiji. Vrlo je teško vreme pred nama i zato je potrebno da budemo smireni, racionalni i da dobro znamo šta radimo da sačuvamo državu i narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučević.