latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:06 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Predstavljena zbirka poezije sveštenika Branka Repaje

Na humanitarno-poetskoj večeri u Domu kulture u Kozarskoj Dubici predstavljana je zbirke pjesama "Јabuka slobode" sveštenika Branka Repaje, čijom kupovinom Dubičani pomažu izgradnju kuće za šestočlanu porodicu Đekić iz te opštine.
Kozarska Dubica - promocija zbirke pjesama - Foto: SRNA
Kozarska Dubica - promocija zbirke pjesamaFoto: SRNA

Sveštenik Repaja rekao je da je svoju zbirku izdao zahvaljujući prijateljima i zbog toga odlučio da sav prihod od prodaje bude usmjeren za izgradnju kuće porodici Đekić.

Otac Branko kaže da je to skromni gest koji je svojevrsna potvrda svega onoga što se u zbirci nalazi.

"Zbirka je nastajala u dugom periodu, jedna od pjesama je napisana prije petnaestak godina, ali sa nekim pauzama u pisanju. Najveći dio zbirke je nastao u posljednjih godinu i po dana", rekao je Repaja sinoć novinarima.

Do sada je sveštenik Repaja svoje pjesme objavljivao na društvenim mrežama, a na nagovor prijatelja iz svijeta književnosti, koji su mu ukazivali da bi bilo lijepo da jednog dana napravi zbornik pjesama, to je ove godine i realizovano.

"U zbirci se nalaze 33 pjesme i broj nije odabran zato što je to broj Hristovih godina, nego tako što su pjesme birane tematski, kako su se uklapale u poglavlja koja čine samu zbirku. Četiri su poglavlja i to: `Otačastvoljublje`, `Slobodoljublje`, `Čovjekoljublje`, a posljednje je posvećeno Sergeju Јesenjinu, mom pjesničkom uzoru i pjesmama koje ponajviše odišu melanholijom, kako je to on pisao", objasnio je Repaja.

On je dodao da pjesme ponajviše govore o ljubavi prema Bogu, otadžbini, ali i čovjeku i slobodi.

"Smatram da ova zbirka na neki način promoviše na prvom mjestu ljubav, ali i slobodu kao najiskonskiji poriv čovjeka, odnosno dar od Boga", rekao je Repaja.

On je podsjetio da je izdavač zbirke SPKD "Prosvjeta" i da je njegova želja bila da u ovom događaju učestvuju članovi Dramskog studija "Artist" i Srpskog pjevačkog društva "Višnjić".

Aleksandar Mršić iz Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" čestitao je svešteniku Repaji za uspješan projekat i naglasio da je svima u ovoj organizaciji izuzetno drago zbog toga, kao i zbog činjenice da prodajom svoje knjige pomaže izgradnju kuće za još jednu višečlanu porodicu.

"Na jako smo dobrom smo putu, radovi su već krenuli, a mi vrijedno i dalje skupljamo novac i veoma smo blizu realizacije tog projekta", naveo je Mršić.

Događaj su zajedno organizovali Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice, a izlazak na pozornicu Doma kulture sveštenika Repaje aplauzom je pozdravila brojna publika.

Simboličnim gestom darivanja voćke koja je u naslovu zbirke "Јabuka slobode" organizatori su sinoć ispratili posjetioce humanitarno-poetske večeri, koja je započela minutom ćutanja za poginule na Kosovu i Metohiji, u selu Banjska u noći između subote i nedjelje.