latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:15 | Autor: RTRS

MSU: Izložbu Nadežde Petrović vidjelo više od 14.000 posjetilaca

Reprezentativna izložba djela Nadežde Petrović "Modernost i nacija", koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, od 20. jula do 26. septembra, izazvala je veliko interesovanje publike.
Nadežda Petrović "Modernost i nacija" - Foto: RTRS
Nadežda Petrović "Modernost i nacija"Foto: RTRS

Izložbu koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke je posjetilo više od 14.000 posjetilaca, što ukazuje na to da publika ima veliko poštovanje prema njenom radu i da rado posjećuje programe koje realizuje muzej, naveli su iz MSU.

- Tokom postavke organizovano je više stručnih vođenja i nekoliko radionica za djecu. Na zahtjev škola priređeno je više od 50 grupnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola, Gimnazije, Katoličkog školskog centra, Tehnološke škole, Medicinske škole, Ekonomske škole, Građevinske škole, Muzičke škole u Banjaluci, Gimnazije iz Prnjavora i Prijedora, osnovnih škola "Ivo Andrić", "Nikola Tesla", "Georgi Stojkov Rakovski", "Dositej Obradović" (škole iz Јošavke i Krupe na Vrbasu), te za studente različitih odsjeka sa Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Akademije umjetnosti u Banjaluci, a tu su dolazili i brojni turisti koji su posjetili Banjaluku - istakli su iz ove kulturne institucije. 

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Srbije, budući da je Izvršni savjet UNESKO-a izabrao Nadeždu Petrović za UNESKO ličnost 2023. godine.

Nakon gostovanja u Banjaluci, izložba će biti otvorena u Galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, u gradu u kome je rođena, 11. oktobra - na dan njenog rođenja. Posebno treba naglasiti da je ove godine grad Čačak izabran za prvu nacionalnu prestonicu kulture Srbije, zbog čega je i ova saradnja na projektu još značajnija.