latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:41 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Scenaristička radionica sa Đorđem Milosavljevićem

U Banjaluci danas počinje trodnevna scenaristička radionica koju će voditi proslavljeni srpski scenarista i reditelj Đorđe Milosavljević, u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.
Audio vizuelni centar - Foto: Facebook
Audio vizuelni centarFoto: Facebook

Vršilac dužnosti direktora ovog centra Anja Ilić rekla je Srni da je scenaristička radionica jedna u nizu radionica koje Centar organizuje s ciljem podrške domaćim autorima da uspješno razviju ideju i pretoče je u kvalitetan filmski scenario.

- Cilj nam je da domaćim autorima pomognemo kako bi imali materijal sa kojim mogu da apliciraju na javne konkurse za finansiranje razvoja scenarija, odnosno sufinansiranje razvoja projekta i sufinansiranje proizvodnje filmova, koje raspisuje ovaj centar - istakla je Ilićeva.

Ona je navela da će u okviru radionice, koja će trajati do 29. septembra, biti održan i master klas o temi "O strukturi filmskog scenarija" i konsultacije jedan na jedan sa autorima.

- Za master klas prijavilo se tridesetak domaćih autora za koje je ovo izuzetna prilika da čuju savjete iskusnog reditelja i scenariste koji može da im odgovori na sve njihove nedoumice - rekla je Ilićeva.

Đorđe Milosavljević je proslavljeni srpski scenarista, dramaturg, reditelj, univerzitetski profesor i kritičar. Kao scenarista debitovao je dugometražnim omnibusom "Paket aranžman" iz 1995. godine, a diplomirao sa scenarijem za film "Tri palme za dve bitange i ribicu" koji je bio najgledaniji u bivšoj Јugoslaviji 1998. godine.

Potpisao je scenarije za filmove "Nebeska udica", "Točkovi", "Apsolutnih sto", "Nataša", "Ringeraja", "Јesen stiže dunjo moja", za serije "Sva ta ravnica", "Јagodići", "Koreni", "Preživeti Beograd". Kao reditelj debitovao je 1999. godine ostvarenjem "Točkovi", a kasnije potpisuje režiju još dva naslova "Mehanizam" i "Ringeraja"