latinica  ћирилица
27/09/2023 |  11:15 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Orlić: Kurti - krivac za dešavanja na Kosmetu

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivi krivac za sve što se dešava na Kosovu i Metohiji jer je pokušavao da nasiljem dovede do otvorenog sukoba, da uvuče Srbiju u to, a samim tim i u sukob sa NATO kako bi sproveo svoj krajnji cilj - etničko čišćenje.
Vladimir Orlić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Vladimir Orlić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Poznato nam je da će Kurti i dalje da vodi svoju prljavu kampanju i protiv predsjednika Srbije i protiv srpske države i protiv pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na svaki način. Nažalost, vidjeli smo šta možemo da očekujemo kada je reč o reakcijama nekih spolja i koliko tih reakcija nema, a naravno da dio odgovornosti snose i oni - rekao je Orlić za TV Pink.

Ukazao je da o bezbjednosti na Kosovu i Metohiji ne može da vodi računa Kurti, koji je krivac za sve što se dogodilo, sa svojom monoetničkom policijom.

- To je potpuno jasno svima i samo je pitanje hoćete li da pokažete odgovornost i da konačno preduzmete nešto što treba da preduzmete - rekao je Orlić.

Naveo je da nisu Srbi bili protiv toga da sami preuzmu kontrolu bezbjednosti kroz učešće u policijskim snagama o prostoru na kom žive.

- Formirajte zajednicu srpskih opština /ZSO/, uradite ono što vam je obaveza koju ste potpisali sami i mi ćemo da vodimo računa i o učešću u policijskim snagama - rekao je Orlić.

On je podsjetio da je prištinska strana govorila da nijedna obaveza za njih ne važi i da neće da sprovedu ništa iz sporazuma i zaključio da je samim tim jasno ko je krivac za sva dešavanja na Kosovu i Metohiji.

- Da li ima neko ko stvarno ne razumije da se sve ovo dešava zbog Kurtija za kog nijedan sporazum ne važi? - upitao je Orlić.