latinica  ћирилица
27/09/2023 |  11:42 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Obilježeno deset godina od provođenja programa BFC sertifikata; Srpska sigurno mjesto za investitore (VIDEO)

U Administrativnom centru Vlade Srpske obilježeno je deset godina od provođenja programa BFC sertifikata.
Vlada Srpske - BCF sertifikat - Foto: RTRS
Vlada Srpske - BCF sertifikatFoto: RTRS

Lokalnim zajednicama, Stanarima i Srpcu, dodijeljen je ovaj sertifikat koji ih svrstava među 16 lokalni samouprava u Republici Srpskoj u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja sa domaćim i stranim investitorima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Srpska sigurno mjesto za strane investitore.

Višković je naveo da je takva jedna investicija njemačke kompanije u Prnjavoru, vrijednosti veće od 150 miliona evra, a koja planira da zaposli više od hiljadu radnika ili slovačke firme "Celeks" koja želi da investira oko 130 miliona evra i da kompletnu proizvodnju preseli u Banjaluku.

On je istakao da nije lako dobiti BFC sertifikat i da procedura, u najboljem slučaju, traje godinu dana, ali da je zadovoljan činjenicom da već 16 lokalnih zajednica u Srpskoj ispunjava tražene standarde i da je to najveći broj od svih zemalja iz okruženja i FBiH.

Višković je istakao da više od deset lokalnih zajednica, koje već imaju ovaj sertifikat, želi resertifikaciju, odnosno prelazak na veći nivo standarda.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da se već deset godina sprovodi "BFC" program sertifikacije, odnosno stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da dobijanjem BFC sertifikata stvaraju povoljno poslovno okruženje, te jačaju pravnu i ekonomsku sigurnost investitora.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da ovaj sertifikat nudi niz pretpostavki kada je riječ o stvaranju pretpostavke za realizaciju projekata, tako i efikasnosti rada opštinske uprave.