latinica  ћирилица
27/09/2023 |  12:04 ⇒ 12:06 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Bošnjačka strana spremna da živi u metežu

Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da je otpor preuzimanju potpunog suvereniteta u BiH iz ruku stranaca bio logičan, jer bošnjačka strana čeka da neko u njeno ime ovdje uredi stvar po unitarističkim željama.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Ustupljena fotografija
Snježana Novaković BursaćFoto: Ustupljena fotografija

- Iz snažnog otpora preuzimanju potpunog suvereniteta u BiH iz ruku stranaca koji se može jasno vidjeti po reakcijama bošnjačke političke i medijskoj scene mogu se logični zaključci iz naoko nelogične situacije - navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da neupućenima u zbivanja u BiH u proteklih dvadesetak godina može izgledati nelogično to da stranke koje se deklarativno zalažu za jačanje države, suverenitet i integritet BiH, ne žele da preuzmu odgovornost za tu istu zemlju iz ruku stranaca.

- Međutim, kada se analaiziraju efekti intervencija stranac, koje su sve odreda išle na ruku ispunjavanju želja i ciljeva bošnjačko-muslimanske strane, njihov otpor usvajanju predložeg sporazuma je jasan i logičan - navela Bursaćeva.

Ona je ukazala da otpor i neprihvatanje sporazuma o punom suverenitetu, koji je partnerima u vlasti na nivou BiH ponudio lider SNSD-a Milorad Dodik, na čistac izvodi još nekoliko sitacija.

- Dok se lažno kunu u Dejtonski mirovni sporazum, neki u ovoj zemlji jednostavno ne prihvataju njenu strukturu, postojanje tri konstitutivna naroda i sve ono što su naše istorija i realnost, nego su spremni da produkuju i žive u metežu čekajući da neko u ime njih ovdje uredi stvar po unitarističkim željama - istakla je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da to svakako nije formula za uspjeh nijedne složene zajednice, pa ni BiH.

- Ostaje nada da će se u bošnjačkom korpusu pojaviti dovoljno razuma, hrabrosti i pragmatičnosti, kako bi se sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda tražila održiva rješenja. Svako drugo ponašanje je nadanje koje će neće nikad pretvoriti u radovanje - navela je Bursaćeva.