latinica  ћирилица
27/09/2023 |  12:53 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Bubić: Podnijeli smo prigovor na optužnicu; Ne postoji krivično djelo (VIDEO)

Advokat predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Goran Bubić, rekao je za RTRS da je podnio prigovor na optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv Dodika.
Goran Bubić - Foto: RTRS
Goran BubićFoto: RTRS

- Optužnica se u suštini može osporavati iz zakonom ograničenih razloga. Predmet prigovora ne može biti meritum prigovora, u ovom slučaju to su pravni razlozi i okolnosti za koje odbrana smatra da isključiju gonjenje - naveo je Bubić.

Naglasio je da je ne postoji krivično djelo i to dvostruko.

- Mi smo obrazložili zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik - jasan je Bubić.

Naveo je da da su razlozi zasnovani prije svega na početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma u kojoj je navedeno da se na odnose između strana potpisnica primjenjuje Povelja UN-a.

- To je važno, jer Povelja garantuje suverenost zemalja, u ovom slučaju BiH i što zabranjuje bilo kakav vid protektorata nad državom članicom UN-a - istakao je Bubić.

Naglasio je da visoki predstavnik nije utemeljen ni u Ustavu BiH, niti u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo.

- U tom aneksu se spominju samo uopštene odredbe, a nigdje ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac - izjavio je Bubić.

Istakao je da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH.

- Razolicija u Savjetu bezbjednosti UN-a nije usvojena - rekao je Bubić.