latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:20 ⇒ 14:21 | Autor: TANЈUG

Film "Što se bore misli moje" je srpski kandidat za Oskara

Film "Što se more misli moje" reditelja Milorada Milinkovića je srpski kandidat za nagradu "Oskar", saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).
Filmska traka - Foto: ilustracija
Filmska trakaFoto: ilustracija

- Selekciona komisija za odabir srpskog kandidata za nagradu "Oskar" Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, je većinom glasova donijela odluku da je srpski kandidat za nagradu "Oskar" za 2023. godinu "Što se bore misli moje" - kaže se u saopštenju.

"Što se bore misli moje" je istorijski i politički triler, rađen po scenariju Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića (1823-1868), kao i događajima koji su neposredno prethodili.

Kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi.

Film je snimljen u produkciji Telekom Srbija i kuće Bombona.

FCS je bio na osnovu Uputstva o izboru srpskog kandidata za nagradu "Oskar" Američke akademije uputio poziv domaćim producentima da do 4. septembra godine prijave igrani, dokumentarni, animirani film.

Kandidatura se podnosila za 96. dodjelu "Oskara", koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2023. godinu.