latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:20 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Kovačević: Utvrditi na osnovu čega Kristijan Šmit boravi u BiH (VIDEO)

Mora se jasno utvrditi na osnovu čega Kristijan Šmit boravi u BiH i dobro je da SIPA provodi istragu, rekao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Ukoliko je to zbog toga što on tvrdi da je visoki predstavnik, a svi znamo da nije, onda je jasno da se krše zakoni i procedure u BiH - istakao je Kovačević.

Istakao je da se ne smije zaboraviti da Šmit bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti ne može biti visoki predstavnik.

Naglasio je da postoji i pitanje njegovog obezbjeđenja, za koje je on sam rekao da su u pitanju njemački državljani.

- Moramo isto znati ko su ti ljudi koji borave u BiH, koji nose oružje i ko im je izdao dozvolu u BiH, s obzirom da se radi o stranim državljanima - naveo je Kovačević.

Istakao je da je Srpska za suverenitet BiH.

- Mi smo iz Srpske za suverenitet BiH. To da li je neko u FBiH protiv suvereniteta, protiv rušenja suvereniteta, a oni koji su protiv rušenja istog, nisu ni za zaštitu teritorijalnog integriteta. Tako da su to stvari na osnovu kojih ćemo da vidimo da li postoji bilo šta, što može da se naziva državom kada je u pitanju BiH, ili ne postoji - istakao je Kovačević.

Podsjećamo, Agencija za istrage i zaštitu radi određene provjere koje se odnose na njemačkog državljana Kristijana Šmita, potvrđeno je iz SIPA za RTRS.