latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:33 ⇒ 14:33 | Autor: sputniknews.com

Kijevu isporučen ultimatum?

Američki zvaničnici proslijedili su Ukrajini listu "prioritetnih reformi", sugerišući da bi buduća pomoć mogla da zavisi od toga.
Zelenski i Bajden (foto:EPA-EFE/Evan Vucci / POOL) -
Zelenski i Bajden (foto:EPA-EFE/Evan Vucci / POOL)

Dokument poslat iz Bijele kuće vjerovatno je podijeljen i drugima koji podržavaju Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, piše Sputnjik.

Američka ambasada u Kijevu je potvrdila da je "proslijedila predloženu listu prioritetnih reformi" namijenjenu "diskusiji i povratnim informacijama" među ukrajinskim zvaničnicima i drugim mogućim donatorima.

- Ova lista je data kao osnova za konsultacije s Vladom Ukrajine i ključnim partnerima kao dio naše trajne podrške Ukrajini i njenim naporima da se integrišu u Evropu što je cilj koji SAD podržavaju - dodala je Ambasada.

To je u skladu sa prethodnim opaskama predsjednika DŽoa Bajdena da njegova administracija "podržava reforme u borbi protiv korupcije" u Ukrajini.

Izjava američke ambasade uslijedila je pošto su ukrajinski mediji prethodno dobili kopiju liste predloženih reformi, a pojedine agencije su navele da će Kijev morati da sprovede reforme "da bi primio pomoć" u budućnosti.

Prema dokumentu, američki zvaničnici su reforme razvrstali prema kategoriji hitnosti, a neke su označene kao "prioriteti od 0-3 mjeseca", dok se za druge reforme očekuje da će se sprovoditi u perioda do 18 mjeseci.

Najkonkretnije mjere odnose se na ojačanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, kao i pojačanje osoblja zasebnog nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije u Ukrajini.

Među dugoročnim ciljevima su brojne sudske i ekonomske reforme, kao što su "liberalizacija" tarifa za gas i električnu energiju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine se poziva da bude rekonstruisano i uređeno u skladu sa "NATO standardima transparentnosti", kao i da se redizajnira proces vojne nabavke.

Iako je odobrio milijarde vojne pomoći Kijevu, Bajden je Kijev u više navrata prozivao zbog korupcije, a Pentagon je nedavno osnovao poseban tim za pracćenje protoka oružja prvi put otkako su se borbe s Moskvom od prošle godine rasplamsale.

Republikanci su u Kongresu zahtijevali detaljniji prikaz američke pomoći u Ukrajini od februara 2022. godine, a grupa kongresmena je to učinila i u pismu Bijeloj kući ove nedjelje.

Slične sumnje ima i ukrajinska javnost, a nedavno biranje lokalnih organa vlasti je pokazalo da 78 odsto anketiranih smatra predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kao "direktno odgovornog" za korupciju u vladi.