latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:56 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Kovačević: Šmit u izjavi za Fajnenšel tajms potpuno obrnuo teze (VIDEO)

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević kaže da je izjava Kristijana Šmita za Fajnenšel tajms "da BiH dok se ne riješi Milorada Dodika ne može u Evropsku Uniju" potpuno promašena.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Kristijan Šmit potpuno je obrnuo teze. Šta nam on poručuje, poručuje da čovjek koji je izbor građana, koji je pobjednik slobodnih i demokratskih izbora ne može da bude tu i da vodi zemlju u EU. A s druge strane da neko ko je kao Kristijan Šmit, bez bilo kakvog legitimiteta, treba da bude u BiH - naveo je Kovačević.

Kovačević kaže da BiH ne može prema EU, dok postoji bilo ko, ko se predstavlja kao visoki predstavnik i dok postoje bilo kakvi stranci u Ustavnom sudu.

- Kada to promijenimo, onda ćemo moći da pričamo o putu ka EU. Takođe, u tom tekstu piše UN-ov visoki predstavnik za BiH, a pričamo o čovjeku čije je imenovanje bilo na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, međutim nije prošlo. Šmit nije dobio podršku određenih zemalja za imenovanje - kaže Kovačević.

Naveo je da u tom tekstu za Fajnenšl tajms piše da treba da bude sklonjen Dodik, zbog "svoje neuračunljive politike".

- O čemu mi ovdje govorimo?! To nam govori čovjek koji ima histerične napade. To nam govori čovjek koji za legalno izabrane predstavnike govori da su majmuni u cirkusu. I to kao gost u zemlji. To nam govori čovjek koji podržava naciste, Hitlerove oficire. Mislim da je to stvarno neozbiljno i mislim da BiH ne može nigdje, dok Kristijan Šmit ne ode - istakao je Kovačević.

Navodi i da će BiH ići put EU ili bilo gdje drugo samo u skladu sa izborom građana.

- Izbor građana Republike Srpske je Dodik i na to podsjećam Šmita i sve druge - zaključio je Kovačević.