latinica  ћирилица
27/09/2023 |  15:31 | Autor: SRNA

Rogatica: Usvojena rezolucija o zaštiti i nepovredivosti prava Srpske

Odbornici Skupštine opštine Rogatica jednoglasno su danas usvojili rezoluciju u kojoj se izražava podrška institucijama Republike Srpske u borbi za zaštitu nadležnosti Republike u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.
Rogatica - sjednica Skupštine opštine - Foto: SRNA
Rogatica - sjednica Skupštine opštineFoto: SRNA

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić rekao je novinarima da o ovom pitanju treba da se izjasne svi, a posebno odbornici koji su predstavnici naroda.

- To je ozbiljna priča u koju treba da se uključe sve institucije kako bi rekli ono što mislimo i odgovorili na neke postupke koji su u toku. Zato se ova rezolucija i našla pred odbornicima Skupštine opštine Rogatica - izjavio je Јagodić.

U Rezoluciji o zaštiti i nepovredivosti prava Srpske i jedinica lokalne samouprave poziva se međunarodna zajednica da uskrati podršku samozvanom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji nije izabran u skladu sa propisanom procedurom, jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN.

Odbornici, kako je navedeno u Rezoluciji, osuđuju odluku Ustavnog suda BiH da izmijeni Pravilo ovog suda čime se obesmišljava učešće sudija Republike Srpske u njegovom radu.

U tekstu se navodi da se odbornici oštro protive da se imovina Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i samozvanog visokog predstavnika pretvori u državnu imovinu.

- Pozivamo nadležne institucije i organe BiH i Republike Srpske da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika, jer bi to dovelo do dalje eskalacije političkig odnosa u BiH sa nesagledivim posljedicama - navodi se u Rezoluciji.