latinica  ћирилица
27/09/2023 |  15:55 | Autor: SRNA

Kojić: Nema razloga da partneri ne prihvate sporazum

Sporazum o punom suverenitetu BiH treba da odredi potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne postoji nijedan razlog da ne bude prihvaćen jer, sve dok je protektorat, BiH ne može pristupiti EU, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je napomenuo da je ovaj sporazum test za Bošnjake, da se vidi da li se zalažu za potpuni suverenitet BiH i njen ulazak u EU ili za svoj vid suvereniteta BiH u kojem ne postoji Republika Srpska i srpski narod kao konstitutivni narod, a samim tim i hrvatski narod.

- Ako žele da se uspostavi ono što je bitno, a to je ulazak u EU, mislim da niko ništa ne bi imao protiv, niti ima šta sporno u deklaraciji - naveo je Kojić.

Kojić je ocijenio da ne postoji nijedan razlog da partneri na nivou BiH ne prihvate sporazum o punom suverenitetu BiH, jer on treba da odredi potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je suverenitet u skladu sa Ustavom BiH.

On je naglasio da svi treba da budu svjesni da je nemoguće da BiH, kao državna zajednica pristupi EU dok ima protektorat odnosno, kvazizakonodavca koji od sebe pokušava napraviti zakonodavca u BiH, a to je Kancelarija visokog predstavnika koja mora da bude zatvorena.

- Ono što je jasno iz toga jeste da i predstavnici EU kažu da BiH jedino kada ima potpuni suverenitet bez učešća stranaca u bilo kojem tijelu ili organu u BiH može da bude punopravan član EU - naglasio je Kojić.

U predloženom sporazumu o punom suverenitetu BiH navodi se da BiH treba da uspostavi puni suverenitet koji podrazumijeva prestanak stranog intervencionizma u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Ovaj sporazum partnerima na nivou BiH podijelio je lider SNSD-a Milorad Dodik na sastanku u Mostaru, a predloženo je da ga potpišu predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDP-a. Rečeno je da će se o sporazumu HDZ i SDP izjasniti do narednog sastanka.