latinica  ћирилица
27/09/2023 |  16:00 ⇒ 16:06 | Autor: TANЈUG

Svjetski internet pretraživač Gugl danas slavi 25. rođendan

Svjetski internet pretraživač Gugl danas slavi 25. rođendan, a kompanija je odlučila da proslavi ovaj važan dan posebnim animacijama i podsjećanjem na prošlost.
Gugl (Foto:  EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO) -
Gugl (Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

Počeci Gugla su vezani za dvojicu studenata Stenfordskog univerziteta koji su došli na ideju da kreiraju internet pretraživač koji će organizovati i rangirati veb stranice, prenosi Rojters.

Prvobitno nazvan BekRab (BackRub), ovaj startap je prerastao u jednu od najvrijednijih i najuticajnijih kompanija na globalnom nivou, Gugl, a njegovi suosnivači Leri Pejdž i Sergej Brin danas spadaju među najbogatije ljude na svijetu.

Kako prenosi portal Јahu njuz, Gugl svake sekunde registruje oko 99.000 pretraga u sekundi, a 8,5 milijardi pretraga na dnevnom nivou.
Guglov uticaj seže dalje od njegovog pretraživača, pošto su njegovi proizvodi kao što su ЈuTjub, Android, DŽimejl (Gmail) i Gugl mape postali sastavni dio svakodnevnog života milijardi ljudi širom svijeta, prenosi Biznis tudej.

Sledeći veliki pomak se odigrao 2004. godine kada je Gugl najavio da će Gmail ponuditi nevjerovatnih 1 gigabajta skladišnog kapaciteta, a kompanija je iste godine izašla na berzu.

Gugl je 2005. godine kupio operativni sistem Android, godinu dana nakon toga i popularnu platformu ЈuTjub, a nekoliko godina kasnije i pretraživač Hrom (Chrome).

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai je ranije ovog mjeseca podijelio svoje ideje o budućnosti i naveo da vještačka inteligencija (AI) predstavlja veliki potencijal za razvoj kompanije.