latinica  ћирилица
27/09/2023 |  16:07 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Bijeljina: Veterani specijalnih ratnih jedinica podržali izlazak naroda na međuentitetsku granicu (VIDEO)

Veterani specijalnih ratnih jedinica iz sembersko-majevičke i posavske regije ocijenili su da je Republika Srpska pod opštom međunarodnom agresijom i podržali izlazak srpskog naroda na međuentitetsku granicu kao vid otpora.
Garda Panteri - Foto: RTRS
Garda PanteriFoto: RTRS

Pružili su podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji koji se, kako kažu, pokušavaju proglasiti teroristima u svakom obliku svoje borbe za opstanak, goli život i pravičnu međunarodnu poziciju.

Situacija na Kosovu i Metohiji je dramatična i to može da utiče i na Republiku Srpsku, poručili su ratni veterani Garde "Panteri" iz Bijeljine , "Tobutskih sokolova" iz Lopara, "Mandinih lavova" iz Ugljevika i "Peša" iz Brčkog.

Pružaju podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, koji je, kako su istakli, ostao bez zaštite.

- Poručujemo srpskom narodu Republik Srpske – danas jasno vidimo za kakvu smo se svetinju borili . Јasno nam je danas svima šta je Kosovo danas izgubilo i šta je srpski narod izgubio u Srbiji - rekao je Aleksa Lazarević ratni komandant "Tobutskih sokolova".

Zbog toga je, ističu veterani, važno zaštititi institucije i nadležnosti Republike Srpske stečene Dejtonskim sporazumom, kao i da Kristijan Šmit treba hitno da bude deportovan iz Republike Srpske.

- Ako se nastave ovakvi agresorski pritisci na Republiku Srpsku logičnio je da će srpski narod mirnim sredstvima da brani svoju granicu - dodao je Lazarević.

Srpski narod podnio je veliku žrtvu za stvaranje Republike Srpske. Tekovine te borbe moraju biti dio kulture sjećanja koja se prenosi na mlade generacije i u tom smislu će pokrenuti inicijativu.

- Da učenici treba da prisustvuju obilježavanjima značajnih događaja iz odbrambeno-otadžbinskog rata - istakao je Pater Cvijetinović predsjednik Udruženja Garde Panteri Bijeljina.

Veterani podržavaju odluku Vlade Republike Srpske o dodatnom uvođenju prava na mjesečni borački dodatak.

Јedna od aktivnosti ratnih veterana je i rad na dokumentovanju o ratnim dešavanjima u ovoj regiji i odbrani Majevice u otadžbinskom ratu, što će biti objavljeno u posebnoj monografiji.