latinica  ћирилица
27/09/2023 |  16:09 ⇒ 16:12 | Autor: RTS

Predsjednik kanadskog Parlamenta podnio ostavku zbog veličanja naciste

Entoni Rota, predsjedavajući Donjeg doma Parlamenta Kanade, podnio je ostavku nakon brojnih osuda i burnih reakcija izazvanih veličanjem Јaroslava Hunke, bivšeg vojnika nacističke Vafen SS divizije, koji je dobio veliki aplauz i ovacije kanadskih parlamentaraca tokom posjete Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine.
Entoni Rota (Foto:  EPA-EFE/VINCENZO LIVIERI) -
Entoni Rota (Foto: EPA-EFE/VINCENZO LIVIERI)

Nakon sastanka sa liderima svoje stranke u Otavi, Rota je podnio ostavku, pošto je izazvao veliki skandal koji je naišao na burne reakcije i osudu jevrejske zajednice, kanadske opozicije i više država.

- Moram da se povučem sa mjesta vašeg predsjednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje - rekao je Rota u Parlamentu.

Rota se u ponedjeljak izvinio zbog, kako tvrdi, nenamjernog veličanja Јaroslava Hunke (98), bivšeg borca Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen SS divizija "Galicija", dobrovoljačke nacističke jedinice koju su tokom Drugog svjetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porijekla iz Galicije, prenio je RTS.

Tokom posjete Zelenskog Parlamentu Kanade u petak, Hunka je sjedio na galeriji, a Rota ga je predstavio kao "ukrajinskog heroja koji se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije".

Puna sala kanadskih parlamentaraca odgovorila je aplauzom i ovacijama, a Hunka je ustao da pozdravi poslanike i goste iz Ukrajine.

- Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim što sam odlučio da odam počast Hunki. Želim jasno da kažem da niko, uključujući kolege parlamentarce i delegaciju Ukrajine, nije bio upoznat sa mojim namjerama i mojim riječima dok ih nisam izgovorio - rekao je Rota.

Istakao je da posebno želi da uputi najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom svijeta.

Iako se Rota izvinio zbog svoje nesmotrenosti, DŽastin Trudo, premijer Kanade, rekao je da je činjenica da je u Parlament Kanade pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu "velika sramota" za zemlju.

Nakon reakcija brojnih jevrejskih udruženja, opozicije u Kanadi, koja krivi vlast za veliki propust, i zvanične Moskve, incident je u utorak komentarisao i Arkadijuš Mularčik, zamjenik poljskog ministara spoljnih poslova, koji je rekao da Rota treba da podnese ostavku.

- To je velika sramota za predsjednika Donjeg doma i trebalo bi da podnese ostavku na svoju funkciju - rekao je Mularčik u intervjuu za poljsku novinsku agenciju Pap.

Podsjetio je da je jedinica u kojoj je bio Hunka činila masovne ratne zločine, prije svega nad Poljacima i Јevrejima.

Od kraja februara do kraja marta 1945. godine Vafen SS divizija "Galicija" borila se i protiv jugoslovenskih partizana u Štajerskoj i Koruškoj oblasti na austrijsko-slovenačkoj granici.