latinica  ћирилица
27/09/2023 |  17:19 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Operacija tzv. kosovske policije u Banjskoj završena - dozvoljen ulaz u selo; Pušteno sedam Srba (VIDEO)

Vlasti u Prištini donijele su odluku o deblokadi područja oko sela Banjska na sjeveru Kosmeta. Poslije četiri dana pripadnici specijalnih jedinica takozvane kosovske policije dozvolili su ulazak u selo. Trojica Srba koja su u ponedjeljak uveče privedena u hotelu "Rajska banja" u Banjskoj puštena su na slobodu zbog nedostatka dokaza. Prethodno je na slobodu pušteno četvoro Srba koji su uhapšeni nedaleko od mjesta sukoba u nedjelju u Banjskoj.
Banjska (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Banjska (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Takozvana kosovska policija dozvolila je ulaz u selo Banjska, ali preporučuje samo kretanje po glavnim putevima. Puteve kroz šumu okarakterisala je kao nebezbjedne jer postoju opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U samom selu i oko manastira prisutni su Kurtijevi specijalci. U selu - tragovi oružanog sukoba – između ostalog vidljivi i po rupama od metaka.
Specijalno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je da su četiri osobe koje su uhapšene tokom akcije u selu Banjska puštene na slobodu u nedostatku dokaza. Srbi iz Kosovskog Pomoravlja i danas pale svijeće i odaju počast ubijenim sunarodnicima.

- Ono što znamo jeste da još uvek porodice nisu preuzele tela, kada će to biti – i to je zaista veliki problem za porodice tako da mislimo da će se u toku današnjeg dana, do kraja današnjeg dana ipak imati nekih konkretnih informacija - kaže Lazar Stević urednik TV Most.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ističe: Aljbin Kurti isključivi je krivac za sve što se dešava na Kosmetu jer je pokušavao nasiljem da dovede do otvorenog sukoba, da uvuče Srbiju u to, a samim tim i u sukob sa NATO-om, kako bi sproveo svoj krajnji cilj – etničko čišćenje.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže za RTS da nakon sukoba u Banjskoj slijedi utvrđivanje šta se tačno dogodilo. Srbija je u dobroj mjeri razočarana reakcijom Kfora.

- Mi zaista očekujemo da KFOR preduzme tu jednu daleko aktivniju ulogu, a ne da se postavi u ulogu posmatrača na nekom brdu sa strane pa gleda sada dokle će i koliko će albanska policija ubiti Srba ili da li će oni uzvratiti i šta će se već dešavati, prosto je neverovatno da nije bila ta jača reakcija - dodaje Vučević.

Događaji u Banjskoj su direktna posljedica sprovođenja politike i represije Prištine. Imajući u vidu reakcije zapadnih centara moći – jasno je da Kurti ima razumijevanje, ističe bivši diplomata Zoran Milivojević.

- U takvim okolnostima možemo očekivati samo nastavak takve politike, represije i potpunu neizvesnost kada je reč o položaju srpskog naroda, da ne govorim o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rešavanja ovog problema - ističe Milivojević.

Srpska pravoslavna crkva izrazila je saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca i istakla da je mnogi pokušavaju prikazati kao učesnicu i vinovnika sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Sinoda. Crkva se uvijek zalagala i zalaže se da se nesporazumi na Kosmetu rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota svih naroda koji žive na tom prostoru, navodi se u saopštenju.