latinica  ћирилица
27/09/2023 |  18:45 | Autor: TANЈUG

Reditelj Јagoš Marković sahranjen u Aleji zazlužnih građana

Pozorišni reditelj Јagoš Marković (1966-2023) danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Komemoracija Јagošu Markoviću (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Komemoracija Јagošu Markoviću (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Opelu i potom sahrani prisustvovali su članovi porodice, i izuzetno brojni glumci i drugi pozorišni poslenici, saradnici, prijatelji i poštovaoci.

Među prisutnima bili su glumci Radmila Živković, Vesna Trivalić, Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Seka Sablić, Branimir Popović i brojni drugi.

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić poručio je, nakon minuta ćutanja, da još uvijek niko ne može da povjeruje da Јagoša više nema.

- Došao je iznanada i svojim talentom osvojio pozorište, a onda nas je tako iznenada i napustio. Kao u nekoj njegovoj predstavi. Po svom talentu bio je Mocart, ali je bio i Cezar po svim pozorištima koje je osvojio. Kod Јagoša je pozorište bilo strast, do posljednjeg atoma snage, do posljednjeg daha. Јagoševa umjetnička duša je sada dio svih nas. Ovdje, u njegovom Narodnom pozorištu, Јagoš Marković će postojati zauvijek - kazao je Goncić.

Upravnica Јugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović istakla je da je Marković bio "jedinstven, pun života i zanosa":

- Јagoš je mnogo volio glumce i njega su svi obožavali. Znam da bi želio da danas svi zajedno slavimo pozorište - kazala je Vučković Manojlović.

Јug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, koji je bio Markovićev prijatelj 30 godina, kazao je da slavni reditelj ostavio "iza sebe grandiozna djela i onda otišao u vječnost".

- Za BDP je bio mentor, naš otac i majka. U njegovu čast, večeras ćemo odigrati "Divlje meso". Danas se raskida veza sa svevremenim, jer je naš veliki Јagoš spajao i prošlost, sadašnjost i budućnost - kaže Radivojević.

Akademik Dušan Kovačević istakao je da je "Јagoš sinonim za pozorište".

- Bio je čudo od dara, koji se pojavljuje rijetko i ostaje zauvijek. Kada mi je prijatelj javio da je Јagoš preminuo, mislio sam da je nesporazum. Pomislio sam da je to nemoguće, pa razgovarali smo prije svega nekoliko dana o novoj predstavi. Možda je ovo samo još jedna pozorišna iluzija, prijatelju moj... - kazao je Kovačević.

Marković je završivši režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu tokom karijere u Narodnom pozorištu radio zapažene predstave po djelima Molijera, Ljubomira Simovića, Branislava Nušića, Јovana Sterije Popovića i drugih.

U karijeri je režirao preko pedeset predstava, od komada Šekspira, preko Miroslava Krleže, Aleksandra Popovića i Biljane Srbljanović, do Pirandela, koje su izvođene u brojnim pozorištima i na festivalima u zemlji i inostranstvu.